Paljas

een wreed theatersprookje

 

Premiere 12 juli 2007, Parade Den Haag, Tent De Blauwe Hemel

 

Paljas Parade 2007

fotografie © Rogier Reedijk

 

Hooggeëerd publiek!

Vanavond speelt voor u het rondtrekkende theatergezelschap PALJAS een komedie van de wraak. U bent getuige van een bloedstollend gevecht met het 8-koppige monster dat jaloezie heet. Komt dat zien! Komt dat zien!

Want de tranen die wij plengen zijn niet gespeeld! Nee! Nee!

 

PALJAS speelt voor u een greep uit het leven. Onze enige stelregel luidt dat de acteur een mens is, een mens van vlees en bloed, en dat wij voor mensen moeten spelen. U zult ons dus zien beminnen zoals mensen elkaar beminnen. Van de haat zult u de wrange vruchten zien omdat wij van waanzin niet meer weten wat we doen. Degens worden gekruist. Kreten van woede zult u horen en gelach. Want u betaalt tenslotte om te kunnen lachen. Dus als Antonio Elena van Pagliaccio afpakt - lach dan en klap!

Wij trekken ons kostuum aan. Wij schminken ons gezicht. Bona sera a tutti, signore e signori! De voorstelling kan beginnen!

 

"'CREDITS'"

Paljas Bart Klever

Elena Jacqueline Boot

Antonio Abel Nienhuis

Giovi Steyn de Leeuwe

 

Regie/Tekstcompositie Annechien Koerselman

Muziekcompositie Jan Kooper

Decor/Lichtontwerp Yvon Muller

Kostuumontwerp Jookje Zweedijk

Grafische Vormgeving & Fotografie Rikie Gorissen

Producent Theater aan het Spui Den Haag ism Festival de Parade

 

"'SPEELLIJST'"

21 – 26 juni 2007 Parade Rotterdam

11  - 15 juli 2007 Parade Den Haag

27 – 29 juli 2007 Parade Utrecht

6 – 12 augustus 2007 Parade Amsterdam

 

Deze productie komt tot stand met subsidies van Gemeente Den Haag, Ministerie van OCW en Fonds 1818

 

Flyer Paljas

grafische vormgeving © Rikie Gorissen

 

EXTRA INFORMATIE BIJ DE VOORSTELLING

PALJAS is geïnspireerd op de opera Pagliacci van Leoncavallo.

Al jaren speelt de rondreizende theatergroep PALJAS een komedie over de jaloezie van Pagliaccio op zijn overspelige echtgenote Elena. Maar om onduidelijke redenen is de acteur, die Pagliaccio de hoorns moet opzetten, niet komen opdagen. De leider van de groep besluit hem ter plekke te vervangen. Zo kan het beoogde liefdesdrama toch gespeeld worden. Dit tot ongenoegen van de hoofdrolspeelster. Zij smeekt de vervanger zich niet in zijn rol te verliezen en de grens tussen fictie en werkelijkheid te bewaken: hij mag niet echt verliefd op haar worden. Maar de vonk is al overgeslagen...

 

PALJAS is een diep romantische voorstelling over personages die uit de maalstroom van hun eeuwige kermisleven proberen te breken. Een bohémien bestaan dat voor een buitenstaander aantrekkelijk lijkt. Maar de theaterfamilie zit elkaar zo op de lip, dat ze ondanks hun professionaliteit alleen nog maar hun eigen werkelijkheid kunnen spelen. Steeds opnieuw pogen de personages om het leven naar eigen hand te zetten en op te gaan in een droom die bol staat van de passie, avontuur en heldendom. En steeds opnieuw vallen ze in dezelfde valkuil: de vernietigende kracht van jaloezie.

 

Inspelend op de traditie van de parade is PALJAS een muzikaal-theatrale voorstelling. Speciaal voor deze voorstelling componeerde Jan Kooper muziek en zang. In haar tekstcompositie heeft Annechien Koerselman gebruik gemaakt van citaten uit Pagliacci – Leoncavallo en de film The Mask of Zorro. Daarnaast heeft ze eigen tekstmateriaal toegevoegd.

naar boven
© 2009 design by ECDsign