Vuurvogel

een muzikaal Russisch sprookje voor jong en oud (5 +)

 

Premiere 22 augustus 2009, Amsterdam

 

In opdracht van het Grachtenfestival ontwikkelt Annechien Koerselman een compleet nieuwe versie van het gelijknamige Russische sprookje De Vuurvogel. Een sprookje dat zijn faam vooral heeft gekregen door het ballet van Stravinsky, maar nu zowel muzikaal als verhalend, in een gloednieuw jasje is gestoken.

 

Voor haar verhaal liet Annechien Koerselman zich inspireren door de vele verschillende versies, die van dit volkssprookje bestaan, en ze besloot het innerlijke vuur van de vuurvogel een centrale rol te geven. Boerenzoon Iwan, die erop uit wordt gestuurd om de vuurvogel voor een brute tsaar te vinden, leert op zijn queeste naar de vogel steeds meer te vertrouwen op zijn eigen moed en doorzettingsvermogen. Niet alleen overwint hij daardoor tegenslag na tegenslag, ook dromen komen binnen handbereik. En dat heeft vast een reden ...

Niet voor niets is de vuurvogel het symbool van het zich steeds verjongende en vernieuwende leven, beroemd om zijn vermogen tot wedergeboorte en zijn helpende dan wel genezende kracht.

 

vuurvogel

Illustratie © Ivan Bilibin

 

De Vuurvogel is een muzikaal theatraal geënsceneerd sprookje over moed en doorzettingsvermogen als drijvende krachten in het leven, als bezielend vuur.

Muzikaal krijgt dit eeuwenoude sprookje zijn vlucht door het blaaskwintet van het Nederlands Philharmonisch Orkest (afd. NedPho Go!). Composities van Liadov (8 Chants Populaires, Baba Yaga, Prelude) en Mussorgsky's Ballet of the Chickens in their Shells, zijn op een spannende manier door de vertelling heen geweven en zorgen ervoor dat dit avontuur meeslepend en ontroerend tot leven komt.

 

Saillant detail: oorspronkelijk kreeg de Russische componist Liadov de opdracht om voor dit sprookje een ballet te componeren. Toen hij na een jaar de opdracht nog steeds niet had voltooid, werd hij gepasseerd en benaderde de opdrachtgever Stravinsky.

 

"'CREDITS'"

Regie, Tekst & Muzieksamenstelling

Annechien Koerselman

Arrangeur Kjell Hählen

Spel Joost Claes

Musici Blaaskwintet NedPho: Levke Hollmer (fluit), Aisling Casay (hobo), Leon Bosch (klarinet), Fred Molenaar (hoorn), Birgit Strahl (fagot)

Kostuumontwerp Jookje Zweedijk

Producent Het Grachtenfestival ism Nederlands Philharmonisch Orkest, afd NedPhO GO!

 

"'Speeldata'"

Amsterdam Woonzorgcentrum Sint Jacob 22 augustus 2009 14.00 & 16.00uur.

 

Voor meer informatie, zie: het grachtenfestival

naar boven
© 2009 design by ECDsign