Abi, de Ciske de Rat van de Schilderswijk

premiere 31 januari 2009 Den Haag

 

01ABI

Foto © Yvon Muller

Hoezo Bloedmooi van de Haagse auteur Hans Sahar en zal midden in de Schilderswijk op locatie worden gespeeld, in het pas gerenoveerde Haagse Openbaar Vervoer Museum.

De Marokkaans-Nederlandse jongen Abi geeft in de Haagse tramremise opening van zaken over zijn turbulente jeugd in de Schilderwijk en hij windt daar geen doekjes om. Deze Haagse Ciske de Rat is verstrikt geraakt in zijn eigen dubbelleven. Dat wat hij als moslim overdag veroordeelt, past hij in de nachtelijke uren zonder scrupules toe. Maar achter zijn stoere waarheids- verkondiging schuilt een klein hartje, dat zich langzaam maar zeker aan de toeschouwer openbaart.

 

"'CREDITS'"

Abi - Ouidan Benali

 

Tekst: Hans Sahar

Regie & Toneelbewerking: Annechien Koerselman

Decor & Licht: Yvon Muller

Kostuum: Jookje Zweedijk

Productie: Sarah de Bruijn

Publiciteit: Dounia El Baraka

Grafische vormgeving & fotografie: Suraj Bihari

Zakelijke coördinatie: Fleur van Rijn

Producent: Stichting Haags Openbaar Vervoer Museum i.s.m. Stichting Haags Talent Den Haag

 

"'SPEELDATA'"

29, 30 januari 2009 (try outs) Haags Openbaar Vervoer Museum

31 januari 2009 (premiere)

05, 06, 07, 10, 12, 13, 14 januari 2009

 

Deze productie kwam tot stand met subsidies van Gemeente Den Haag Culturele projecten, Fonds 1818, LIRA FONDS en Culturalis.

Met speciale dank aan: Hans Sahar, Uitgeverij de Arbeiderspers, Neeltje Leemans, Marielle van de Griendt/Rotjong, Ray Vaessen, Reier Pos, Annemarie de Bruijn, Donald de Beer, Martine Dukker, Toneelgroep de Appel, Het Vijfde Bedrijf en Shoot Me Filmfestival.

affiche ABI

Grafische vormgeving © Suraj Bihari

EXTRA INFORMATIE BIJ DE VOORSTELLING

Op 11 december 2009 heeft Het Haags Openbaar Vervoer Museum na een grootse renovatie zijn deuren weer geopend. Niet alleen is het pand in een nieuw fris jasje gestoken en een chique foyer rijker geworden, is de tentoonstelling gemoderniseerd, is er door Saartje Oldenburg een fris educatieprogramma ontwikkeld, tevens heeft het Haags Openbaar Vervoermuseum Annechien Koerselman als theatermaker benaderd om in deze oude Haagse tramremise een toneelvoorstelling tot stand te brengen, die past bij de locatie en de wijk.Geïnspireerd door het feit, dat dit indrukwekkende gebouw in één van de levendigste multiculturele buurten van Den Haag ligt - op een ietwat desolate plek, daar waar louche figuren zich terugtrekken in tijden van nood – moest Annechien meteen denken aan de roman Hoezo Bloedmooi van Hans Sahar over de 19-jarige Schilderwijkse rebel Abdoellah Zehir. Abi lijkt een schoolvoorbeeld van een goed geïntegreerde tweede generatie Marokkaan. Hij is een intelligente student, maar de kloof met zijn ouders (die leven alsof ze nog steeds in Marokko wonen) en de verveling hebben hem op zijn veertiende al in aanraking met justitie gebracht. Na de jeugdgevangenis heeft hij zijn leven pogen te beteren en dat lijkt ook te lukken: hij studeert. Alleen, Abi leidt een dubbelleven. De voortdurende strijd met zijn vader en zijn niet te stuiten zucht naar geld en sensatie brengen hem nog steeds opnieuw in problemen. In deze verlaten achteraf locatie, de voormalige Haagse tramremise, doet de Nederlands/Marokkaanse Abi verslag van zijn tumultueuze leven in de Schilderswijk. Hoezo Bloedmooi is het veel geroemde debuut van de jonge Haagse auteur Hans Sahar uit 1995.

 

Hans Sahar (1974) behoort toe aan de tweede generatie Marokkanen in Nederland. Hij werd geboren in Al-Hoceima, Marokko. Na twee jaar verhuisde de familie naar Den Haag, waar hij zijn verdere jeugd doorbracht. Die was nogal turbulent. Hij leerde het criminele circuit kennen en de beruchte Haagse jeugdbendes. Maar ook de wereld van de nieuwste muziek. Dat alles bleek een goudmijn te zijn voor een cult-schrijver zoals hij geworden is. Bij zijn vele optredens en lezingen weet hij het publiek altijd te boeien met zijn bewogen pleidooien voor een tolerante en creatieve maatschappij. Zijn humor is daarbij ontwapenend. Daardoor is hij een veelgevraagde televisiepersoonlijkheid geworden, die in vrijwel alle talkshows en vele andere programma’s heeft opgetreden. De naam Hans Sahar is een pseudoniem, waarin twee culturen zijn uitgedrukt: Hans als een oer-Hollandse naam, en Sahar als een naam uit de woestijn. Hans Sahar schreef ook:

De Heimweekaravaan (1996), Zoveel liefde (2000) en De Gebroeders Boetkaboet (2008).

www.hanssahar.nl

naar boven
© 2009 design by ECDsign