De Pers over Bonnie & Clyde

Ook regisseuse Annechien Koerselman schuwt het inhoudelijke niet. Zij doet de jaren dertig herleven in haar voorstelling Bonnie & Clyde, door het publiek met dit beruchte criminele liefdespaar mee uit moorden te nemen. Ondanks het vette spel van Roos Eijmers, Joost Claes en Daan van Dijsseldonk, de publieksparticipatie em de humor dit dit tot een typische Paradeproductie maken, overstijgen de teksten en de aankleding (het sfeerfvolle decor van Yvon Muller en de gedetailleerde kostuums van Jookje Zweedijk) het kermisgevoel en weten de acteurs toch een gevoelige snaar te raken.

Telegraaf, Esther Kleuver, 17 juli 2009

 

Regisseur Annechien Koerselman had met Paljas de Paradehit van 2007 en keert in Utrecht terug met Bonnie & Clyde, een romantisch bandietenavontuur met dezelfde mengeling van spel, muziek en dans. Net als in Paljas speelt Koerselman een slim spel met realiteit en fictie. Het publiek is jury in de rechtzaak tegen de twee, maar wordt door de steeds veranderende lezing van hun daden op het verkeerde been gezet. Een belangrijke rol is weggelegd voor ophistende media en een onbetrouwbare verteller.

De eerste dag haperde alleen het tempo van Bonnie & Clyde nog iets, waardoor de vele wentelingen te weinig vaart kregen en overgangen soms stroef aandeden. Roos Eijmers speelde Bonnie wat al te karikaturaal. Een voorstelling over het plunderen van banken, gesitueerd in de Grote Depressie van de jaren dertig, wekt bovendien in deze tijden van crisis de verwachting van actueel commentaar. Dat blijft uit.

NRC, Herien Wensink, 14 juli 2009

 

Op de foto met Bonnie & Clyde

Wie heeft hun namen nog nooit eerder gehoord? Misschien heeft niet iedereen het verhaal van Bonnie en Clyde tot in het fijnste detail paraat, maar er gaat toch wel een belletje rinkelen. Schrijfster/regisseuse Annechien Koerselman keert, na het succes van Paljas op de Parade van 2007, weer terug naar het festival. Ditmaal met een fijne muzikale en humorvolle voorstelling over dit illustere bandietenstel.

Toen Clyde Bonnie leerde kennen, had hij er al een aardige carrière als bankovervallende bandiet opzitten. De crisisjaren in Amerika boden niet veel andere opties voor hem, want iedereen had moeite om rond te komen. Bonnie werkt als serveerster in een bar waar Clyde ook komt. Vanaf dat moment gaat het mis: ze worden verliefd en gaan samen het boevenpad op. Daarbij draait alles om geld, dus er worden alleen banken beroofd en niemand vermoord. Totdat Bonnie per ongeluk een sheriff doodschiet. Vanaf dan loopt het aantal doden op en wordt het stel steeds misdadiger. De beloning die op hun hoofd staat wordt ook steeds hoger en hoger. In hun poging het vege lijf te redden, valt niet alleen de ene dode na de andere, ook de media zit hen op de hielen. Maar of dat erg is...

Drie acteurs nemen de hele geschiedenis van Bonnie & Clyde voor hun rekening. Met hun vet aangezette karakters komen het stel, maar ook alle andere betrokkenen, zoals agenten, journalisten, omstanders en vooral de advocaat van het stel, voor het voetlicht. De energie ligt ten alle tijden hoog, evenals de grapdichtheid. Het publiek is de jury en kan (idolslike) tijdens de voorstelling op de foto met het boevenpaar. Dat interactieve gegeven, samen met de rijkelijk aanwezige humor bevestigt de terechtheid van Annechiens aanwezigheid op de Parade. Toch doet de slotscene wat af aan de rest van de productie. Geheel overhaast schiet die voorbij en veel te plotseling is de voorstelling ten einde. Jammer. We hadden graag meer gezien!

Toneel.Blog.nl,  Ludy Graffelman

 

Bonnie en Clyde [Annechien Koerselman]

Werkeloosheid, recessie en weinig kansen op maatschappelijk geluk. Zomaar wat termen, die op de huidige tijd van toepassing zouden zijn. Maar niet in de voorstelling Bonnie en Clyde, want hier hebben ze betrekking op de roaring twenties van de vorige eeuw. De setting van de voorstelling is prachtig. Als decor is gekozen voor een salon, met klapdeuren en luxaflex doorzeefd met kogelgaten. Joost Claes (advocaat Parcival Jenkins), Daan van Dijsseldonk (Clyde) en Roos Eijmers (Bonnie) zetten een geweldige voorstelling neer waarin met duizelingwekkende snelheid een kijkje wordt gegeven in het woeste Wilde Westen, waarin de sheriff jacht maakte op bandieten en andersom. Het roekeloze bandietenstel Bonnie en Clyde jagen een romantisch leven na zonder wetten en regels. Ze leven gewoon op gevoel. Samen trekken ze al plunderend rond, genietend van de aandacht die ze krijgen. Joost Claes is een overtuigende verteller die het publiek meevoert naar ver vervlogen tijden. En Van Dijsseldonk en Eijmers zetten een boevenstel neer waar je van gaat houden. In deze romantische cowboycomedy wordt gedanst en gezongen, geschoten en geroofd. Allemaal ingrediënten voor een voorstelling vol vermaak. ‘Bonnie en Clyde’ is een flitsende voorstelling die bol staat van de adrenaline.
Theaterjournaal.nl, Chris Belloni, 9 augustus 2009

naar boven
© 2009 design by ECDsign