De Pers over Goud

 

"'Sonnevancks 'Goud' is goud'"

Wie gistermiddag stipt om drie uur voorbij Jeugdtheater Sonnevanck liep, moet zich afgevraagd hebben wat daar gaande was. In de foyer van het bijzonder warme theater, is het publiek, jong en oud, aan het springen, draaien en grommen samen met Wouter, de regie- en educatie-assistent.

Hij vertelt de kinderen die aandachtig staan te luisteren, hoe ze straks een zee moeten naspelen, eerst rustig kabbelend en daarna woeste golven. Niet alleen de kinderen, ook opa's en oma's doen fanatiek mee met de warming-up.

Dan is het tijd. Tijd voor de première van 'Goud', een nieuw educatief project voor basisscholen maar tevens een vrije voorstelling van Jeugdtheater Sonnevanck. We worden meegenomen naar de duinen, daar woont Jacob samen met zijn vader en moeder in een krakkemikkig hutje. Ekaterina Levental vertelt het verhaal, bewerkt en geschreven door Flora Verburgge, op prachtige wijze. Een actrice met een sterk verbeeldingsvermogen, een groot talent, niet alleen op spelniveau, maar ook muzikaal is ze geweldig om naar te luisteren. Sjoerd Nijenhuis is haar rechterhand. Het slagwerk en de snelle choreografie passen perfect in elkaar. Je kunt zien dat de twee acteurs goed op elkaar zijn ingespeeld. Het verhaal heeft een bijzonder thema: hebzucht. De uitwerking is fantasierijk. De kleine Jacob is met zijn vader aan het vissen en plots heeft hij beet. En niet zomaar, de vis praat! Jacob mag wensen wat hij wil, zolang de vis maar blijft zwemmen. Jacob heeft eerste geen wensen, maar de volgende dag komt hij terug, hij wil graag een bed. De volgende dag gaat hij weer en de dag erna weer! Hij wil ook een groot huis en een kasteel en ook nog wel een zwembad. Meer, meer en nog veel meer.

Decormaakster Dieuweke van Reij heeft haar ideeën in koffers gestopt, alle wensen worden in de koffers uitgebeeld. Plaatjes zijn het. Opnieuw laat Sonnevanck zien het te kunnen, theater maken. Alles is af. Als ik na  de voorstelling aan kinderen vraag wat ze ervan vonden, zijn de reacties enthousiast. 'Goud' is een heerlijke, interactieve voorstelling met een bijzondere boodschap. Hoe oud je ook bent, je wordt er vrolijk van en al ben je al lang de zaal uit, je blijft er nog een tijdje over nadenken. 'Goud' is goud. Tubantia, Jolien Leussink, 01 oktober 2012

 

"'Z@pp Reporter - www.cultuurbarbaartjes.nl'"

Reporter: Lynelle (4)

De mevrouw zingt goed en de meneer maakt mooie muziek. Jacob vangt een vis die hij weer loslaat. Daarom mag hij alles wensen. Dat doet hij ook, maar hij wenst te veel. De zee wordt heel erg boos. En pakt alles weer terug. Daarna wil Jacob niets meer wensen.

Ik mocht meedoen met de geluiden van de zee en de wind. Er was een meneer die ons dat eerst voor had gedaan. Ik wil de volgende keer nog wel een keer.

 

Reporter Twan (6)

Jacob is erg arm. Op een dag vangt hij een vis. De vis kan praten en zegt:”Als je me vrij laat, kan ik al je wensen vervullen”. Jacob laat de vis weer los. Jacob ging steeds naar de wondervis, die wensen kon vervullen. De wensen werden steeds groter en groter. De zee werd heel boos en nam alles wat Jacob had gewenst weer terug. Hij ving de vis opnieuw, liet hem weer in zee en ging toen niets meer wensen. Want hij had zijn lesje geleerd. Ik vond de meneer van de muziek mooi en de mevrouw zong heel goed en vertelde alles heel duidelijk. Ik vond het ook leuk, dat de er koffertjes waren gemaakt die het verhaal duidelijker maakte. Ik vond het superleuk dat ik geluiden en bewegingen moest maken die in het toneelstuk voorkwamen.

 

Beoordeling Vader

1. Het verhaal

Jacob woont met z’n vader en moeder in een klein hutje vlak bij de zee. Op een dag mag hij met zijn vader mee om te gaan vissen. Hij vangt een vis die kan praten. De vis zegt als je me terug in de zee gooit, mag je wensen wat je wilt. Eerst heeft Jacob geen wensen , maar de volgende dag wil hij wel schoenen. De dag erna wil hij wel een deken. Daarna eigenlijk wel een bed. De dag erna wel huis. Dan wil hij wel een kasteel, een zwembad en bediendes en lekker op vakantie. Kortom hij wordt hebberig. De vis die alle wensen uit laat komen was in het begin nogal levendig , maar naarmate Jacob meer wenst wordt de vis steeds zwakker en zwakker en de zee steeds bozer en bozer. Totdat de zee zo boos wordt dat hij alles dat Jacob gewenst had weer terug neemt. Jacob wordt weer wakker op ’t strand met “de vis” achter zijn shirt. Hij gooit hem weer in de zee, waarna hij weer alles wensen mag. Maar volgens mij had hij zijn lesje wel geleerd. Einde

Cijfer: 8

2.Toneelspel

Het hele toneelstuk wordt in verhaalvorm gebracht door een vrouw, bijgestaan door een muzikant. Zij vertelt op een duidelijke en leuke manier. Het leuke van dit toneelstuk is dat het publiek actief meedoet. Daardoor blijft de aandacht van de kinderen ook goed bij het toneelstuk. Voordat het toneelstuk begint worden we actief geïnstrueerd welke geluiden en bijbehorende bewegingen in het toneelstuk voorkomen, zodat we dat in het toneelstuk goed mee kunnen doen.

Cijfer: 8

3. Kostuums

De spelers hebben geen kostuums aan, maar de rollen die ze spelen hebben ook geen specifieke kostuums nodig.

Cijfer: Niet van toepassing

4. Decor/Licht

Licht was normaal en dus geen beoordeling. Het decor werd door middel van koffers uitgebeeld. Erg leuk gevonden, simpel en erg doeltreffend. Voor iedereen was goed te begrijpen wat de koffers moesten uitbeelden.

Cijfer: 8

5. Muziek/Geluid

De toneelspeelster werd bijgestaan door één muzikant. Hij speelde drums, xylofoon en nog wat instrumenten die ik niet bij naam ken. Erg muzikaal dus. De muziek was bedoeld om de toneelspeelster te begeleiden en dat deed de muzikant meer dan goed. Beide maakten geen gebruik van een microfoon of andere elektronische apparaten, waardoor er dus ook geen boxen nodig waren. Niets was te hard of te zacht.

Cijfer: 8

7. Algemeen

Doordat je actief mee doet met de voorstelling, bleef de aandacht goed bij het toneelstuk. Het geheel duurde ongeveer een uur (niet te lang), waardoor mijn kinderen ook geboeid bleven. Ik was nog nooit in het theater geweest, net zoals mijn kinderen. Maar ik ga in de toekomst zeker naar meer voorstellingen. We hebben genoten.

8. Tot slot

Eindcijfer: 8

www.cultuurbarbaartjes.nl, Lynelle & Vader, 11 oktober 2012

naar boven
© 2009 design by ECDsign