Des Kaisers Nachtigall

nach einem Märchen von Hans-Christian Andersen, für 40 stimmigen gemischten Chor, Blockflöten & 3 Schauspieler.

Het wereldberoemde sprookje van Hans Christian Andersen over de Keizer van China, die zo veel bezit en zo’n groot rijk heeft, dat hij nog nooit van de prachtig zingende nachtegaal gehoord, in binnen- en buitenland beroemd, is door componist Ugis Praulins op muziek gezet.

Na een langdurige zoektocht wordt met hulp van een keukenhulpje het onooglijke vogeltje gevonden in een boom aan de kust. De keizer valt vervolgens een privé-concert ten deel en op slag besluit hij de nachtegaal, die tenslotte zijn bezit al is, voorgoed in te lijven door hem een gouden kooi in het paleis toe te wijzen, waar hij zijn mooiste melodieën ten gehore dient te brengen.

In de tussentijd staan de elektronische ontwikkelingen in het keizerrijk niet stil. En vrij snel daarna wordt de Keizer door een van zijn vele “bewonderaars” verblijd met een mechanisch exemplaar van de nachtegaal. Iedereen is het er over eens: je hoort geen verschil. Vervolgens vergapen allen zich zo aan dit replica, dat het voor de echte nachtegaal eenvoudig is te ontsnappen. De keizer besluit direct per decreet dat de vogel voor eeuwig uit zijn rijk verbannen is. Niet veel later slaat echter het noodlot toe. De robotvogel legt het loodje, maar de keizer kan zonder de melodieën van de nachtegaal niet meer leven...

In de compositie van Ugis Praulins wordt de virtuoze nachtegaal verklankt door een blokfluit en het gemengd koor van de WDR brengt alle (bij)gedachten en verlangens ten gehore van mensen, die maar al te graag een beroemdheid als de Keizer van China met adviezen omringen: stroop om de mond smerend, maar opvallend initiatiefloos wanneer de nood echt aan de man is. De rollen van de Keizer en het daarentegen zeer vrijgevochten Keukenhulpje worden vertolkt door de vaste acteurs van de WDR: Peter Sauerbier en Nina Heuser.

Die Nachtigall

Image © Carll Cneut

"'Credits'"

Nachtigall Tabea Debus Blockflöte

Haushofmeister Folker Banik Erzähler

Professor Plem/Kaiser Peter Saurbier Moderator

Küchenmagd/Frau Nina Nina Heuser Moderatorin

Hofstaat WDR Rundfunkchor Köln

Yoshiko Hashimoto Klavier

Komposition Ugis Praulins

Textbuch Elke Hoffmann

Musikalische Leitung Nicolas Fink

Regie Annechien Koerselman

Kostüm Melissa Müller

Requisite Barbara Cibis

Szenenbild Kristina Stasch

Licht Ingo Jaunich & Annechien Koerselman

Redakteurin KiRaKa Dorothee Wepler

WDR Musikvermittlung Mirjam von Jarzebowski

Produzent West Deutscher Rundfunk Köln

"'Speellijst'"

Köln WDR Rundfunkhaus 21 oktober 2017 15.00uur première

Köln WDR Rundfunkhaus 22 oktober 2017 11.00uur

Köln WDR Rundfunkhaus 22 oktober 2017 15.00uur

Meer informatie: www.wdr.de

naar boven
© 2009 design by ECDsign