Marfoesjka & de Vorst

een warm wintersprookje

 

Premiere 26 december 2010, Vredenburg Leidsche Rijn Utrecht

Reprise 26 december 2012, Vredenburg Leidsche Rijn Utrecht

 

Voor de 10de keer strijkt Janine Jansen tussen Kerst en Nieuwjaar in de Domstad voor haar eigen Utrechtse kamermuziekfestival met een zo veelzijdig en vooral zo feestelijk mogelijk programma. Van Bachs triosonates, via kwartetten en kwintetten van Mozart, Brahms en Mahler naar Francks prachtige Sonate voor piano en viool en de nieuwere muziek van Schnittke en Richard Dubugnon.

Een groot aantal van Janine Jansens internationale muziekvrienden komen naar Utrecht, maar ook topmusici van eigen bodem zijn uitgenodigd.

 

Op Tweede Kerstdag opent het festival met een gezellig familieconcert: een winters, Russisch muzikaal sprookje voor de hele familie: Marfoesjka en de Vorst, ditmaal verteld door Yvon Jaspers. Janine Jansen en haar muzikale vrienden omlijsten het verhaal met muziek uit verschillende stijlen. Gert van der Vijver maakt op een groot achterdoek live tekeningen in zand bij het verhaal.

Vadertje Vorst

 

In een tsarenrijk hier ver vandaan leefde eens het zeer gelukkige meisje Marfoesjka. Maar dat geluk blijkt niet voor eeuwig. Want als haar moeder overlijdt, hoopt haar vader middels een stiefmoeder en stiefzuster de veilige gezinswarmte te kunnen herstellen. Helaas botert het helemaal niet tussen Marfoesjka en haar nieuwe familieleden en een kerstsprookje zou geen kerstsprookje zijn, als Marfoesjka dat niet vreselijk zou bezuren. Verstoten uit het warme nest trekt Marfoesjka de eenzame en koude buitenwereld in. Ze verdwaalt in een dichtgesneeuwd winterbos en leert Vadertje Vorst van zeer nabij kennen. Een ontmoeting die haar leven voorgoed zal veranderen…

 

Vadertje Vorst was oorspronkelijk de Russische personificatie van de Winter. Volgens de legende was hij gehuld in een mantel van glinsterend rijp en bezat hij een scepter van fonkelende ijskristallen, waarmee hij alles en iedereen kon bevriezen. Tegenwoordig heeft hij in de Slavische landen meer de rol van onze Sinterklaas toegedicht gekregen en deelt hij op 31 december cadeautjes uit.

 

MUSICI & MEDEWERKERS 2012

Viool Janine Jansen, Boris Brovtsyn

Altviool Amihai Grosz

Cello Maarten Jansen

Contrabas Rick Stotijn

Klarinet Lars Wouters van den Oudenweijer

Piano Jendrik Springer

Klavecimbel Jan Jansen

 

Verteller Yvon Jaspers

Tekst & Licht Annechien Koerselman

Zandkunstenaar Gert van der Vijver

Arrangementen Bob Zimmerman

 

26 december 2012 Utrecht Vredenburg Leidsche Rijn 12.00uur

 

Meer info:

www.kamermuziekfestival.nl

 

IKMF2012

 

MUSICI & MEDEWERKERS 2010

Viool Janine Jansen, Julia-Maria Kretz, Frederieke Saeijs

Altviool Amihai Grosz

Cello Daniel Blendulf

Contrabas Stacey Watton

Klarinet Lars Wouters van den Oudenweijer

Klavecimbel Jan Jansen

Piano Inon Barnatan, Hannes Minnaar

 

Verteller Lot Lohr

Tekst & Regie Annechien Koerselman

Live tekenaar Gerard de Bruyne

Concept Andrea Vermeulen

Arrangementen Bob Zimmerman

 

26 december 2010 Utrecht Vredenburg Leidsche Rijn 15.00uur

Festivalpagina

naar boven
© 2009 design by ECDsign