Programma 4de Bachfestival

Reza Namavar (*1981) Die Tiefsee voor scheepstoeters, koperblazers, sopraan en klavecimbel (wereldpremière)

Johann Sebastian Bach (1685-1750) Sopraanaria Die Seele Ruht in Jesu Händen uit de Cantate Herr Jesu Christ, wahr’ Mensch und Gott BWV 127

Reza Namavar

Reza Namavar (*1981)

Die Tiefsee is een compositie waar Bach met wilde onderwaterwortels doorheen groeit. Er zijn twee componenten: een koraal van koperblazers en de sopraan met het klavecimbel. In het begin lijken ze mijlenver van elkaar verwijderd, maar ze groeien geleidelijk naar elkaar toe. De scheepstoeters voegen zich vanuit de achtergrond steeds meer bij de groep. De sopraan met het klavecimbel zingt in een barokachtig idioom, maar de harmonie blijft grofweg hetzelfde. Het koraal wordt overschaduwd door allerlei stemmen die vanuit alle hoeken van de ruimte komen. Dan komt de trombonepartij uit de rechterachterhoek, dan de trompetpartij uit de linkervoorhoek, dan opeens stopt het koraal en hoor je het intieme gezang van de sopraan. Dit geheel bereikt een hoogtepunt waar alles tot elkaar komt en samensmelt in grootse, trage polyfonie met borrelende ritmes. De scheepstoeters zetten in met de sopraan die in de hoogte overal bovenuit komt.

Na al het muzikaal geweld is er behoefte aan bezinning en sluit het stuk af met een intieme aria. Deze aria gaat langzaam over in Die Seele ruht in Jesu Händen, een van de hoogtepunten van Bachs sopraanaria’s!

Header Bachfestival Dordrecht

‘Ewige Nacht, hoher Druck und gleichbleibende Kälte sind die wenig einladenden Bedingungen der Tiefsee. Die Tiefsee galt daher früher als lebensfeindlich. Doch diese Bedingungen haben einen Vorteil: Sie bleiben stets gleich. Die Dunkelheit ist so vollständig, der Druck so gewaltig, dass die Geschöpfe, die sich dem Leben in der Tiefe angepasst haben, in einer Weise spezialisiert sind, die sich im Flachwasser kaum findet. Und die Tiefsee hat eine ungeheure Flächenausdehnung. Die Tiefsee ist der größte Lebensraum unseres Planeten – ein riesiges Reich faszinierender Spezialisten.’ (herkomst tekst onbekend)

naar boven
© 2009 design by ECDsign