Russescht Märchen (een Russisch Sprookje)

 

Premiere 05 december 2013, Philharmonie Luxembourg

 

Een beeldrijke vertelling bij L'Oiseau de Feu, suite No 3 van Igor Strawinsky (1882 - 1971), waarbij het publiek op gezette momenten mee mag doen!

Prins Ivan Tsarevitch is op zoek naar dief van zijn vaders gouden appels: De Vuurvogel. Deze heeft hem gemeld woonachtig te zijn in het tsarenrijk van Kachtcheï aan de rand van de Blauwe Zee. En zoals bij alle sprookjes is dat niets voor niets. Na een barre tocht vangt hij de vogel uiteindelijk, maar niet voor lang. Toch belooft zij hem een gouden toekomst indien hij haar gouden kooi uit het kasteel van Kachtcheï steelt.

Eénmaal binnen valt Iwans blik niet alleen op de gouden kooi, maar ook op een heel bijzonder meisje: Jelena. Ze blijkt door een betovering in het kasteel van Kachtcheï gevangen gehouden te worden. Ivan legt zich daar niet bij neer, zelfs al wacht hem hetzelfde lot als andere dappere mannen. Zal ook hij zijn heldhaftigheid uiteindelijk met een bestaan als stenen tuinbeeld moeten bekopen?

Oorspronkelijk is L''Oiseau de Feu een sprookjesballet in twee scènes van Igor Stravinsky. Het werk behoort, samen met Petroesjka en Le Sacre du printemps, tot Stravinsky's drie grote Russische balletten. Regelmatig wordt de Vuurvogel ook als concertstuk uitgevoerd. In 1945 maakte Strawinksy de Derde orkestsuite (Ballet Suite), die de muzikale basis vormt van dit scenische concert.

Feiervillchen06

Photo © Alfonso Salgueiro Lora

Credits Cast & Crew

Trailer © UrbitetOrbi

Producent: Philharmonie Luxembourg

Photos Feiervillchen © Alfonso Salgueiro Lora

Feiervillchen01 Feiervillchen02 Feiervillchen03 Feiervillchen04 Feiervillchen05 Feiervillchen06 Feiervillchen07 Feiervillchen08 Feiervillchen09 Feiervillchen10 Feiervillchen11 Feiervillchen12 Feiervillchen13 Feiervillchen14 Feiervillchen15