Als paleismuren van zich laten horen

 

Wie kent haar niet: Loo, het bijna 400 jaar oude paleis van de Oranjes in hartje Apeldoorn. Maar hoe goed ken je deze diva met royale trekken echt?

Loo is een wervelende muziektheatervoorstelling waarin marketingmanager Klamer en zijn assistente Alicia op zoek gaan naar de ziel van Loo. Ze hebben grootse plannen met het paleis, nu zij volledig vernieuwd, heringericht en verbouwd is. Maar Loo, gespeeld door sopraan Laetitia Gerards, is een eigenzinnige dame, die zich niet zomaar voor ieders karretje laat spannen. Althans dat denkt ze, maar dan kent ze Klamer nog niet … Zodra Loo een paleisdeur opent, maken Klamer en Alicia een theatrale duikvlucht in haar verleden, dat ook haar eigen hart niet ongemoeid laat. Heimwee naar vervlogen tijden, toen majesteiten haar bewoonden, musici in haar concertzaal optraden en ze haar kroonluchters liet stralen tijdens weldadige diners, maakt Loo openhartiger en loslippiger dan je van een koninklijk paleis zou verwachten. Blijft ze overeind?

Loo is even komisch als dynamisch muziektheater, waarin je een theatrale rondleiding krijgt achter de schermen van Loo. De setting waarin dit alles gebeurt is anders dan anders. De Middenzaal (Rabobankzaal) van Orpheus is voor deze speciale gelegenheid omgebouwd tot audiëntiezaal. Terwijl het publiek op klanken van componisten als Händel, Mozart en Strauss jr. een majesteitelijk diner wordt geserveerd, ontspint zich een spannend spel tussen schijn en werkelijkheid. Daar stoffen Loo, Klamer, Alicia samen met een achtkoppig muzikaal ensemble en een stoet van lakeien de Nederlandse geschiedenis af, geven bijna vergeten stadhouders, koningen en koninginnen acte de présence, en worden bruggen geslagen naar het nu.Heeft de 400 jaar oude dame Loo anno 2022 nog een toekomst? 

Loo is de tweede eigen productie van Theater Orpheus. Deze producties zijn gebaseerd op regionale verhalen die een landelijke uitstraling hebben.

Loo SvenScholten TheaterOrpheus

Foto © Sven Scholten

Credits Cast & Crew

Teaser © Theater Orpheus Apeldoorn

Voorpubliciteit

De Stentor, Ingrid Willems,  22 april 2021

In de voorstelling wil ik de worsteling van het bestaansrecht van Paleis Het Loo laten zien.
Het Loo is er al bijna vierhonderd jaar en ik merk dat er in het westen van het land, waar ik woon, nauwelijks aandacht voor is. Terwijl ik denk: Het Loo is zo’n belangrijk onderdeel van de Nederlandse identiteit. Het Paleis is vierhonderd jaar met ons meegegroeid en heeft alle fases meegemaakt.

Stentor 22april2021 448

 Video © Ingrid Willems/De Stentor

Apeldoorn Direct, David Levie,  22 april 2021

Radio Voorst Veluwe Zoom

Zaterdag 24 april 2021, 13.40PM

Beluister hieronder het fragment, waarin Chris Wolters Annechien Koerselman interviewt over haar productie Loo:

Audio Logo

www.voorstveluwezoom.nl