Cora Burggraaf en de binnenstem van Elsa Diepenbrock

 

Première 20 augustus 2021, Oranjewoudfestival

 

Inner Voice is een muzikale voorstelling over een vrouw die haar eigen stem lange tijd liet verstommen. Als echtgenote van de beroemde componist Alphons Diepenbrock die alle aandacht opeiste, viel Elsa Diepenbrock langzaamaan stil. Ook al hielp zij als stottertherapeut anderen juist te praten en sprak zij met gemak in drie talen een grote groep mensen toe, haar eigen stem haperde. Geleidelijk bewoog zij van branie naar bescheidenheid.

Omdat muziek voor Elsa gelijk stond aan het leven, zong zij in haar hoofd. Cora Burggraaf duikt in haar wereld en leent Elsa haar stem. Hun stemmen passen bij elkaar. Inner Voice is een verhaal van herkenning. Wandelend door de Ecokathedraal luister je met een koptelefoon op naar Elsa’s muzikale en persoonlijke wereld, waarin o.a. muziek van Alphons Diepenbrock, Gustav Mahler, Richard Wagner, Anna Cramer, Georges Bizet een rol speelt. Doordat gebruik wordt gemaakt van binaural geluidstechniek lijkt het alsof de stemmen en de muziek in je hoofd zitten. Zo ervaar je bijna fysiek de binnenwerelden van Elsa, Cora en hopelijk die van jezelf. Maar vergis je niet: er komt een moment dat de binnenstem een buitenstem wordt, in levende lijve…

De voorstelling is gebaseerd op de roman Cécile en Elsa, strijdbare freules van Elisabeth Leijnse.

innervoice vierkant

Campagnebeeld © Larisa Wiegant

Credits Cast & Crew

Video © Nander Cirkel

Cora Burggraaf (zangeres, theatermaker) vertelt over haar voorstelling Inner Voice en legt uit hoe ze te werk is gegaan. De voorstelling gaat over Elsa Diepenbrock, de vrouw van componist Alphons Diepenbrock, een vrouw wier krachtige uitgesproken stem langzaam verstomde. Cora onderzoekt in haar voorstelling wat er gebeurt als iemand zichzelf wegcijfert en langzaam stilvalt.

Video © Nander Cirkel