- Details
- Category: HIER IS WAAR, UTOPIA
premiere 26 maart 2009, Den Helder
Een beeldende muzikale voorstelling, geïnspireerd op het 12de-eeuwse Perzische epos Leila en Madschnun, de Romeo & Julia van het Midden-Oosten, in een hedendaagse setting. Een man denkt terug aan zijn eerste liefde. Een onmogelijke liefde die niet mag bestaan. De druk om hem heen is zo groot dat hij op zoek gaat naar de ideale plek waarzijn gevoelens wel mogen bestaan. Een tocht door smalle stegen, een eindeloos open landschap, tegen muren opbotsend. Zijn vlucht lijkt vruchten af te werpen, maar of de wond in zijn hart ook heelt...
Voor deel drie van het door productiehuis 2kusten georganiseerde theaterdrieluik, benaderde artistiek leider Kees Wieringa beeldend kunstenares Robin Kolleman en regisseur/toneelschrijver Annechien Koerselman. Twee vakvrouwen, die elkaar tot dan toe nog nooit hadden ontmoet, noch werk van elkaar kenden. Hij vroeg hen de krachten van hun verschillende disciplines te bundelen en op die manier hun gedachten over utopie ten tonele te laten verschijnen. Net als de andere producties van 2 kusten is ook deze voorstelling volgens de hit-and-run methode in 10 dagen tot stand gebracht. Zo is er een actuele voorstelling ontstaan over het fenomeen ware liefde. Een pleidooi om ook na groot verlies als mens door te blijven zoeken naar het mooie, ware en goede. Een confrontatie tussen de eenling en de massa. Een poging om de kwetsbaarheid van liefde en wezenlijk contact te laten bestaan.
Centraal in HIER IS WAAR, UTOPIA staat een Romeo achtig figuur, die zijn ware liefde heeft ontmoet: Leila. Echter, op het moment dat hij ontdekt dat zijn relatie met haar door de omgeving onmogelijk gemaakt is, slaat de paniek toe. In eerste instantie reageert hij zijn verdriet af in de STAD. Maar wanneer men zich daar door zijn gedrag tegen hem keert, ziet hij geen andere mogelijkheid meer dan zijn toevlucht te zoeken op HET VLAKKE LAND, ver weg van alle mensen. Daar weet hij zijn verdriet tot iets moois weet om te buigen. Echter niet voor lang, want ook daar weet men hem weer te vinden. Als hij opnieuw tot de orde geroepen wordt, met het verzoek zijn kluizenaarsbestaan op te geven en terug te keren in de maatschappij, komt hij tot een verrassende conclusie.
HIER IS WAAR, UTOPIA is een multimediale performance over de zoektocht van de mens naar een ideale maatschappij. Hoe om te gaan met confrontaties tussen verschillende culturen, tussen mensen, tussen stad en het vlakke land. Kortom het gevoelsgevecht van de eenling in de massa. Robin Kolleman onderzoekt met haar beeldende werk het grensgebied van het fysieke sociale verkeer. Basisbegrippen in haar werk zijn: aanblik, aanraking, aantasting, mogelijkheden, grenzen en gevolgen. In deze productie wil ze de verhouding van haar werk tot theater onderzoeken. Als onderdeel van haar beeldende werk zijn in deze voorstelling vrouwensilhouetten te zien. Voor de video heeft ze zich laten inspireren door het Noord-Hollandse landschap. Tevens heeft ze tekstfragmenten van verscheidene moderne auteurs aangedragen die haar fascinatie over mens en maatschappij verwoorden.
Annechien Koerselman heeft zich voor het thema utopia laten inspireren door het 12 eeuwse Perzische epos Leila en Madschnun – een variant op het Romeo en Julia thema van de auteur Nizami, waarin de Romeofiguur als gevolg van zijn liefdesverdriet heil zoekt in zijn talenten als dichter en muzikant, en die dus ook ontdekt. Hier heeft ze een moderne bewerking van gemaakt, waarin ze ook gebruik heeft gemaakt van de door Robin Kolleman gevonden moderne toneelteksten en van haar eigen werk.
Foto © Geert Snoeijer
CREDITS CAST & CREW
- Details
- Category: HIER IS WAAR, UTOPIA
Voorpubliciteit
Noord Hollands Dagblad, Hans Visser, 26 maart 2009