een toneelbewerking naar de roman De Tuin der Onschuldigen van Kristien Hemmerechts

 

Premiere 21 september 2001 Literair Theater Branoul Den Haag

 

Ik dacht dat Heleen op haar hoofd was gevallen, maar Heleen is helemaal niet op haar hoofd gevalen. Ik ben als kind op mijn hoofd gevallen, zegt Judith, maar mama heeft er nooit met mij over willen praten. Bang dat er iets mis zou zijn. Dat ik daarom vaak zo stil was...

Actrice Nora keert met haar twee zussen Judith en Heleen terug naar het dorp, waar zij vroeger hun zomervakanties doorbrachten. De reis schudt niet alleen herinneringen wakker, maar confronteert Nora tevens met het aloude omgangspatroon dat de zussen sinds jaar en dag onderhouden. Het botst en schuurt als vroeger. Zich verzettend tegen die gezinscode, speelt Noral een rol met het verleden. Ze worstelt zich een weg langs romantische verlangens en weggestopte jeugdherinneringen. Gaandeweg tilt ze de sluiers rond haar rol van de jongste zus op en onthult het geheim, dat ze al sinds haar elfde met zich meedraagt.

01Tuin

Foto © Pan Sok

Credits Cast & Crew

Recensies

NRC, Kester Freriks, 11 oktober 2001

Het is niet verwonderlijk dat het Haagse Literaire Theater Branoul ruimte geeft voor een toneelbewerking van een van Hemmerechts romans. Ze schrijft vaardige dialogen en haar proza heeft iets theatraals.
Het is mooi te zien hoe heden en verleden kriskras door elkaar beginnen te lopen waardoor gebeurtenissen van vroeger een spookachtige dimensie krijgen.
Mariette Zabel is goed op dreef als ze rücksichtlos dat pijnlijke verleden onthult, zonder clementie met zichzelf of met die zusters. Regie en spel laten dan fraai zien waar het Kristien Hemmerechts om te doen is: de noodzakelijke onthulling van pijnlijke gebeurtenissen die nooit vergeten kunnen worden.

NRC Tuin

Photos Tuin der Onschuldigen © Pan Sok

01Tuin 02Tuin 03Tuin 04Tuin 05Tuin 06Tuin 07Tuin 08Tuin