Presentatie 18 februari 2016, Oorkaan Amsterdam

In opdracht van Oorkaan werkte Annechien enkele dagen aan de werkplaatsproductie Dondersteen bij Oorkaan Producties. Annechien bedacht het idee: het dwarse kind is een thema dat vaker terugkeert in het werk van Annechien. Daarnaast wilde zij al heel lang iets maken met elektronisch versterkte muziek voor kinderen. Maar op een wijze, waarin deze muziek ook samenvalt met het verhaal. Op het toneel stonden drie musici: violist Peter Brunt, elektrisch gitarist Wiek Hijmans en contrabassist Uxia Martinez Botana. Tesamen onderzochten zij hoe ze het leven van een eigenwijze dondersteen speels en muzikaal tot leven konden gaan brengen.

"Dondersteen" uit zich op een andere wijze dan zijn ouders bij zijn komst gehoopt hadden. Niet alleen zijn geluidsvolume, ook zijn expressieve aanwezigheid drijft hen tot wanhoop. Is het wel een kind van hen?, vragen ze zich soms af. Hun basale verlangen naar rust, orde en regelmaat krijgt meer en meer de overhand maar geen enkele maatregel zet zoden aan de dijk. Dan verzinnen de ouders een plan. Vader creëert een muzikaal apparaat waarmee hij de hersens van zijn kind aansturen kan en het blijkt nog te werken ook… Keurig in de maat, nooit uit de bocht vliegend speelt het kind nu braaf zijn rol. Maar "Dondersteen" voelt zich opgesloten in het gecreëerde harnas. Op een dag grijpt hij in.

De presentatie was een groot succes - voor jong en oud - met duidelijk potentie voor een succesvolle productie. Maar de presenatie vond plaats in de laatste week onder de vleugels van toenmalig artistiek leider Jessica de Heer van Oorkaan. Haar opvolgster Caecilia Thunnissen besloot met Oorkaan een andere richting op te willen gaan, waardoor er voor Dondersteen helaas geen plaats meer was in de nieuwe artistieke planning van Oorkaan.

AfficheDondersteen

Credits Cast & Crew

Viool Peter Brunt 

Electrische Gitaar Wiek Hijmans

Contrabas Uxia Martinez Botana

Idee, concept, script, regie & muziekdramaturgie Annechien Koerselman

 

PRESENTATIE

Amsterdam, Oorkaan Studio, 18 februari 2015