naar het beroemde verhaal "morfine" van Mikhail Bulgakov

 

Première 14 december 2012, Ostadetheater Amsterdam

 

De jonge Polyakov is als dokter aangesteld op een afgelegen post op het Russische platteland. Alle denkbare ziektes – van gebroken benen tot psychiatrische stoornissen - komen aan zijn behandeltafel voorbij. En niet alleen zijn patiënten, ook Polyakov tobt met zijn gezondheid. Want de verbroken relatie met Amneris, een operazangeres uit Moskou, valt hem zwaar. Maar dan dient er zich een even hemelse als verleidelijke oplossing aan: zuster Anna, die de sleutel heeft van de apothekerskast.

De Russische schrijver Bulgakov schreef het verhaal Morfine in 1926, naar aanleiding van zijn eigen ervaringen als districtarts. Een nog altijd actueel relaas over dit goddelijke maar levensgevaarlijke geneesmiddel. Nu maken de jonge componiste Anna Mikhailova en regisseur/librettist Annechien Koerselman er prikkelend en adembenemend muziektheater van.

 

BlackPerfumeDiamantfabriek10

Foto © Robert Benschop

 

Credits Cast & Crew

Recensie

Theaterkrant, Max Arian, 15 december 2012

Het Engelstalige libretto is geschreven door Annechien Koerselman, die ook de regie deed. Zij heeft het verhaal bewerkt tot een dialoog voor twee personen: de aan morfine verslaafde arts Polyakov, gezongen door de jonge bariton Tiemo Wang en de verpleegster Anna, de jonge sopraan Caroline Cartens, die hem met steeds meer tegenzin aan zijn morfine helpt, totdat zijn dood er op volgt: door een pistoolschot. Anna leest na zijn dood het dagboek van de arts, tot en met het roerende PS: ‘Ik dacht dat vrouwen zoals jij alleen in romans voorkwamen.’
De uitvoering is heel sterk, aangrijpend soms. Het begint met Polyakov op zijn doodsbed en Anna die het dagboek vindt. Dan zien we hun tragische geschiedenis in flash backs. De musici spelen niet alleen op hun instrumenten, maar ook kleine rollen. Zowel Cartens als Wang zingen en spelen uitstekend.

Trailer © Hans Hijmering

Photos Black Perfume © Robert Benschop

BlackPerfumeDiamantfabriek01 BlackPerfumeDiamantfabriek02 BlackPerfumeDiamantfabriek03 BlackPerfumeDiamantfabriek04 BlackPerfumeDiamantfabriek05 BlackPerfumeDiamantfabriek06 BlackPerfumeDiamantfabriek07 BlackPerfumeDiamantfabriek08 BlackPerfumeDiamantfabriek09 BlackPerfumeDiamantfabriek10 BlackPerfumeDiamantfabriek11 BlackPerfumeDiamantfabriek12 BlackPerfumeDiamantfabriek13