Recensies

Apeldoorn Direct, Ben Eggermont, 15 januari 2018

Opera Ontheemd! kruipt onder je huid.
Decor en filmbeelden versterken het totaalbeeld waarmee een boeiende en aangrijpende voorstelling is neergezet.
Met uitstekende zang zetten beiden een integer en krachtig spel neer, gedragen door een zich zeer dienstbaar opstellend orkest. Samen met een sober decor en prachtige filmbeelden van Maaike Engels en Thomas Bouvy van UrbietOrbi, op basis van tekeningen van bewoners van AZC’s, resulteerde dit in een geslaagde première, het geheel onder de regie van Annechien Koerselman.

Nieuwe Noten, Ben Taffijn, 16 januari 2018

We zijn allemaal mensen, maar deze opera maakt prachtig duidelijk hoe groot de cultuurverschillen zijn tussen hier en daar en hoe groot de afstand. Maar vooral hoe groot de pijn is die gepaard gaat met alles achterlaten. Alles wat samenhangt met je identiteit.

Theaterkrant, Thea Derks, 14 januari 2018

Orkest de ereprijs zit verscholen achter een transparant gordijn. Hierop zien we projecties van bomen, grachtenpanden, barokke vitrages, voorbij vliegende vogels en spiegelende watervlakken. Op drie grote zuilen staan maquettes van dicht opeengepakte trapgevelhuizen. Tegen dit eenvoudige, maar doeltreffende decor zoekt een niet met naam genoemd immigrantenechtpaar zijn weg.
De musici van orkest de ereprijs spelen niet alleen uitstekend maar ontpoppen zich bovendien als stille getuigen op het toneel. Een mooie en praktische vondst.
Al net zo inventief is hoe ‘hij’ en ‘zij’ aan het slot met een paar simpele handgrepen haar kille werkomgeving omtoveren tot een warme en intieme Perzische woning. De vraag is: blijven zij het verleden koesteren, of gaan zij samen een nieuw leven tegemoet?

Theaterkrant Ontheemd 14januari2018

NRC, Joep Stapel, 18 januari 2018

Aan het slot verandert het rommelige decor van stadsmaquettes en toneellampen in een intieme, oosterse slaapkamer. Zelfs wanneer ze samenzijn kunnen Zij en Hij elkaar niet meer aanraken. „Wie zijn wij?” vraagt Hij zich vertwijfeld af. De ontheemding is hun identiteit geworden. Dat stille, barre besef maakt Ontheemd! in anderhalf uur knap voelbaar.

Vooraankondiging VK

Voorpubliciteit

De Volkskrant, Nell Westerlaken, 05 januari 2018

Photos Ontheemd © Robert van der Ree & Maaike Engels

01 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 02 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 03 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 04 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 05 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 06 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 07 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 08 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 09 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 10 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 11 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 12 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 13 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 14 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 15 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 16 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 17 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-RvdRee 18 Ontheemd!-orkest_de_ereprijs-MEngels