een tragi-komische herbeleving van de vaderlandse geschiedenis
Première 10 maart 2016, Amstelkerk Amsterdam
Het Nederlands Zangtheater wentelt zich dit maal in de wereld van re-enactment, waarin verenigingen zo goed mogelijk proberen historische gebeurtenissen na te spelen. En dat gaat niet zonder slag of stoot. Want waar mensen samen creëren, ontstaan mooie dingen maar vaak ook grote misverstanden. In het geval van Goejanverwellesluis betekent dit, dat heden en verleden wel heel erg dicht bij elkaar komen.
Goejanverwellesluis vertelt het verhaal van een toneelvereniging die de aanhouding van Prinses Wilhelmina in 1787 bij Goejanverwellesluis naspeelt. Een historische gebeurtenis waarbij Wilhelmina op een geheime reis naar een bijeenkomst van orangisten in Den Haag wordt tegengehouden door een stel patriotten en haar daar een dag tegen haar wil 'gevangen' houden. Die aanhouding had lynchpartijen van de patriotten tot gevolg en zorgde ervoor dat Oranjehuis weer steviger voet op Nederlandse bodem kreeg.
Goejanverwellesluis vormt daarmee een breekpunt in de Nederlandse geschiedenis. Was de Revolutie gelukt, die de Patriotten toen voor ogen hadden, dan had Nederland er nu heel uitgezien. Dan waren we een republiek geweest en was ons staatshoofd een president in plaats een koning, die zijn functie via overerving verkrijgt. Het liep anders, zoals we weten. En zo anders verloopt ook de muzikaal theatrale tijdreis die de re-enactors willen maken. De toneelvereniging wil de gebeurtenis zo accuraat mogelijk naspelen, van de juiste hoeveelheid kazen waarop Wilhelmina plaatsneemt, tot de knopen op de uniformen, maar allengs krijgt de sociale dynamiek van het verenigingsleven de overhand en gaan spel en realiteit meer en meer met elkaar op de loop.
Extra bijzonder aan deze voorstelling is dat het Nederlands Zangtheater de gehele geschiedenis al zingend voor u tot leven wekt. Via meerstemmig gezongen vaderlandse liederen, operakoren uit de Jasager van Kurt Weill maar ook het ontroerende Warum ist das Licht gegeben dem Mühseligen van Brahms voltrekt zich voor uw ogen een van de meest belangrijke momenten uit de vaderlandse geschiedenis.
Foto © Boy Hazes
Credits Cast & Crew
Koor Het Nederlands Zangtheater:
Sopranen Marja Beuk, Adelheid Brouwer, Mecheline Draafsel, Karin Nijenhuis, Alice Ruijzenaars, Carla Schaaij, Janneke Tangelder
Alten Maria Boschman, Yvonne Drost, Irene Elich, Renee Heeringa, Bernadette Houdijk, Martha Meerman, Ingrid Schulten, Annemiek Vos
Tenoren Paul van Capelleveen, Jos Marcus, Hans Pijst, Hans School, Wilbert te Velde,
Bassen Georg Bröring, Tejo van Gaalen, Martin Hopman, Willem Pool, Peter Staats, Bart de Vries, Ewald de Wilde
Accordeonist (a.g.) Elisa van Kesteren
Idee Bestuur Het Nederlands Zangtheater
Dirigent Anthony Zielhorst
Script & Regie Annechien Koerselman
Decor & Kostuums Janneke Tangelder
Licht Femke van Kuijk & Annechien Koerselman
Producent Paul van Capelleveen
Grafische Vormgeving Martin Hopman
Fotografie Boy Hazes
Arrangementen Jetse Bremer
Organisatie Het Nederlands Zangtheater Amsterdam
SPEELLIJST
Amsterdam Amstelkerk 10 maart 2016 20.00uur premiere
Amsterdam Amstelkerk 11 maart 2016 20.00uur
Amsterdam Amstelkerk 17 maart 2016 20.00uur
Amsterdam Amstelkerk 18 maart 2016 20.00uur
Amsterdam Amstelkerk 19 maart 2016 15.00uur