voor grote en kleine kinderen van vier tot zeven jaar

 

Premiere 27 november 2011, Ostadetheater Amsterdam

 

Kom binnen en laat je meenemen in een bijzonder bos vol klanken. Twee bosnimfen voeren je langs tjilp, deng, woeoeh, krrk, iiiizz, en PLOINK! Ze wonen op een verborgen plek in het bos, waar PLOINK! een magische bol met bijzondere geluiden hen beschermt tegen de bulderende reus Herrie. De nimfen vieren feest, maken muziek en stoeien met klanken. Ze kibbelen, maken grapjes en spelen met PLOINK! PLOINK! heeft speciale krachten waar Herrie niet tegen opgewassen is. Totdat het spel uit de hand loopt en PLOINK! zijn kracht verliest…

PLOINK! is een muziekvoorstelling zonder tekst voor twee celli, een wii-mote en gitaarpedalen. De nieuw geschreven muziek is geïnspireerd op ‘Le Boeuf sur le Toit’ van Darius Milhaud. Met dit stuk als uitgangspunt, heeft componist Hans Hasebos nieuwe composities geschreven voor cello en audiotrack. De cello’s vertellen, praten en verklanken het verhaal. Je ziet dingen niet, maar je hoort ze wel. 

DeuXcel laat kinderen tijdens de voorstelling actief muziek beleven met ritmisch zingen en dansen. Om de ervaring van de voorstelling intenser te maken, heeft deuXcel een workshop ontwikkeld die vooraf aan de voorstelling gegeven kan worden. Luister en doe mee in dit sprookjesachtig avontuur voor je oren!

 

Ploink07

Credits Cast & Crew

In het Theater:

Voor de kinderen was de muziek bij het verhaal erg bijzonder, en het bleef boeiend tot het einde.
Wat een virtuositeit op de cello. Zittend – staand- lopend nog zulke duetten kunnen spelen. En dan de samenspeel-act met twee stokken op een cello: Helemaal te gek. En leuke melodien, steeds passend bij de verschillende stemmingen. Heel sterk vond ik ook de rithmiek met de stenen. Het ontstaat als vanzelf en wordt dan meeslepend.

Uit speciaal onderwijs:

Weinig tekst, veel gebaar, geluiden, kleuren en div. materialen waar je steeds weer wat anders mee kan: gouden snippers, hengels met vlaggen. Bal centraal vooraan op een voetstuk ok, pakt de concentratie.

In combinatie met de voorstelling Ploink! en de act QuatreMAINS biedt deuxcel een workshop aan. De workshop is gerelateerd aan muziek in de vorm van samenspel, muzikale spelletjes en beweging. Kinderen maken kennis met muzikale basisvaardigheden, melodie en ritme.

Een greep uit de inhoud:

  • Het Ploink lied uit de voorstelling wordt spelenderwijs met ritmes en bewegingen aangeleerd.
  • Met de kinderen worden bosgeluiden verzameld die de inspiratie vormen voor een dirigentenspel.
  • Het instrument cello wordt uitgelicht aan de hand van een swingende "CelloRap".
  • Daarnaast zijn luistermomenten ingebouwd met de act 'QuatreMains' (QuatreMains is een mobiele, muzikale act, waarin cellistes Tjakina en Marieke samen op 1 cello spelen).

Door de flexible vorm waarin deuxcel de workshop aanbiedt, is deze op de meest uiteenlopende gelegenheden in te zetten. In overleg kan deuxcel in de workshop nadruk leggen op meer en minder educatieve en concertante elementen. De workshop kan in overleg met de afnemer op maat gemaakt en aangeboden worden. Ploink, de Workshop is ook zelfstandig te boeken en wordt gegeven door deuxcel.

Meer informatie over de workshop kun je opvragen via www.deuXcel.nl

Photos Ploink! © Dirk Rietveld, e.a.