naar de roman Hoezo Bloedmooi van de Haagse auteur Hans Sahar

 

Premiere 31 januari 2009 Den Haag

 

De Marokkaans-Nederlandse jongen Abi geeft in de Haagse tramremise opening van zaken over zijn turbulente jeugd in de Schilderwijk en hij windt daar geen doekjes om. Deze Haagse Ciske de Rat is verstrikt geraakt in zijn eigen dubbelleven. Dat wat hij als moslim overdag veroordeelt, past hij in de nachtelijke uren zonder scrupules toe. Maar achter zijn stoere waarheids- verkondiging schuilt een klein hartje, dat zich langzaam maar zeker aan de toeschouwer openbaart.

Op 11 december 2009 heeft Het Haags Openbaar Vervoer Museum na een grootse renovatie zijn deuren weer geopend. Niet alleen is het pand in een nieuw fris jasje gestoken en een chique foyer rijker geworden, is de tentoonstelling gemoderniseerd, is er door Saartje Oldenburg een fris educatieprogramma ontwikkeld, tevens heeft het Haags Openbaar Vervoermuseum Annechien Koerselman als theatermaker benaderd om in deze oude Haagse tramremise een toneelvoorstelling tot stand te brengen, die past bij de locatie en de wijk. Geïnspireerd door het feit, dat dit indrukwekkende gebouw in één van de levendigste multiculturele buurten van Den Haag ligt - op een ietwat desolate plek, daar waar louche figuren zich terugtrekken in tijden van nood – moest Annechien meteen denken aan de roman Hoezo Bloedmooi van Hans Sahar over de 19-jarige Schilderwijkse rebel Abdoellah Zehir. Abi lijkt een schoolvoorbeeld van een goed geïntegreerde tweede generatie Marokkaan. Hij is een intelligente student, maar de kloof met zijn ouders (die leven alsof ze nog steeds in Marokko wonen) en de verveling hebben hemop zijn veertiende al in aanraking met justitie gebracht. Na de jeugdgevangenis heeft hij zijn leven pogen te beteren en dat lijkt ook te lukken: hij studeert. Alleen, Abi leidt een dubbelleven. De voortdurende strijd met zijn vader en zijn niet te stuiten zucht naar geld en sensatie brengen hem nog steeds opnieuw in problemen. In deze verlaten achteraf locatie, de voormalige Haagse tramremise, doet de Nederlands/Marokkaanse Abi verslag van zijn tumultueuze leven in de Schilderswijk. Hoezo Bloedmooi is het veel geroemde debuut van de jonge Haagse auteur Hans Sahar uit 1995.

01ABI

Foto © Yvon Muller

 

CREDITS CAST & CREW

Recensie

AD (Haagsche Courant), Maja Landeweer, 02 februari 2009

Abi verovert harten van het publiek

Abi is een crimineeltje, maar ook een eenzaam mens. Net als het Amsterdamse straatschoffie Ciske de Rat. Vandaar dat theatermaker Annechien Koerselman zo mooi de link legde in de titel van haar stuk, dat ze baseerde op het boek Bloedmooi, de debuutroman van de Haags-Marokkaanse Hans Sahar.
Abi, gespeeld door rapper Ouidan Benali, zit vast [...]Zijn normbesef is laag. Zelfs de homo, die hij ontmoet door zijn werk als gigolo, de enige die hem helpt, besteelt hij. Toch ontroert hij ook. Want diep van binnen snakt de rebelse Abi naar liefde. Waarover hij zingt in meeslepende rapsongs.
De loods, die vol staat met oude trams, zorgt voor een intieme setting. [...] Met een vleugje humor verovert hij de harten van het publiek. Ondanks alle narigheid die hij uithaalt.

ADHC Abi de Ciske de Rat van de Schilderswijk 02 02 2009

Photos Abi, de Ciske de Rat van de Schilderswijk © Suraj Bihari & Nina Ball

01ABI 02ABI 03ABI 04ABIFlyervoorkant 05ABIFlyer Achterkant