een concert om van te dromen

 

Premiere: 27 februari 2018 TivoliVredenburg, Utrecht

 

Iedere nacht als we slapen bezoeken we een zeer bijzonder land. Daar zijn beperkingen van logica, feiten en conventies niet van toepassing. Daar zijn fantastische gebeurtenissen, wezens en transformaties heel gewoon. Met You’ve been talking in your Sleep onderneemt het Ardemus Saxofoonkwartet een muzikaal theatrale ontdekkingsreis door het rijk der dromen. Als Alices in Wonderland wanen we ons in over elkaar over heen tuimelende werelden: van gammele bruggen waar we overheen moeten lopen, tuinen waar we doorheen moeten schaatsen en deuren die ons van harte welkom heten met een vriendelijk maar groots uitgesproken "HALLO".

Muzikaal zullen onder andere het titelnummer you’ve been talking in your sleep van de jonge componist Dave Biedenbender (1984) ten tonele worden gebracht. Samen met een arrangement van het 7e strijkkwartet van Dmitri Shostakovich en Klonos van Piet Swerts (1960) vormen zij de dynamische stukken op het repertoire. Maar daar tegenover staat uiteraard ook de meer rustige zweverige stadia die we tijdens onze nachtelijke escapades tegenkomen, verklankt in onder meer Rêverie van Claude Debussy, So softly van Ian Wilson (1964) en Arvo Pärts Summa. Speciaal voor deze concerttour is bovendien een opdrachtcompositie van 10 minuten gegeven aan de jonge succesvolle Nederlandse componist Tijmen van Tol (1993).

De vier jonge en veelbelovende klassieke saxofonisten van het Ardemus Saxophone Quartet zijn gepassioneerd, vurig en gedreven (ardemus is latijn voor: laten wij branden) en hebben sinds hun jonge bestaan in 2014 al een flinke CV opgebouwd. Na vele concerten in binnen- en buitenland, gaan ze nu een volgende stap in de carrière zetten: ze presenteren een geënsceneerd concert presenteren, tijdens de concerttour georganiseerd door Dutch Classical Talent Tour – waarvoor ze als finalisten van de Dutch Classical Talent Award geselecteerd zijn.

marcelcaram

Image © Marcel Caram

Credits Cast & Crew

Tijdens de Finale van Dutch Classical Talent speelde het Ardemus Saxophone Quartet een selectie van 20 minuten uit het avondprogramma You've been talking in your Sleep

NPO Radio 4 verzorgde de rechtstreekse verslaglegging van dit optreden: