Eenzaamheid is een herinnering hebben en die met niemand kunnen delen.

 

Pilot Presentatie 28 januari 2012, Sonnevanck Enschede

 

Twee vrienden, oorlogsveteranen, hebben afgesproken. Jaren later is de één een gesjeesde muzikant,de ander een journalist die zichzelf als het geweten van de natie ziet. Schijnbaar zijn ze daar om afscheid van elkaar te nemen voordat één van hen naar het buitenland vertrekt, maar er staat nog een rekening uit het verleden open. Een gebeurtenis die ze toen verbond lijkt ze nu te verdelen. Beide mannen graven zich in en verwijten vliegen over en weer. Wat is er nou precies gebeurd in die nacht tijdens die oorlog? Er is maar een manier om daar achter te komen: vraag ‘t het slachtoffer. Als de avond voorbij is zal blijken of hun vriendschap nog iets waard is en de oorlog overleefd heeft.

Oorlog terugbrengen tot menselijke proporties, dat is wat de makers van ‘Beste Vrienden’ voor ogen hebben. Het is een onderzoek naar blinde vlekken die hardnekkig kunnen voortbestaan, wanneer het te lang te goed met ons gaat, in een land, in een mensenleven.

BestFriendzonderBosnie2

Credits Cast & Crew

Video © Ramin Bahari

 

Als toneelstuk heeft dit werk grote potentie. De tekst is krachtig en blaakt van urgentie. De personages zijn uitstekend getroffen en de speelstijl is rauw en confronterend, hetgeen past bij het onderwerp van het stuk. De muziek past goed en verhevigt de ervaring van de toeschouwer. Het werk als geheel heeft alles in zich om een succesvolle en betekenisvolle voorstelling te worden. Echter, de muziek loopt gedurende de hele voorstelling niet anders dan parallel met de handeling, en heeft geen werkelijk eigen verhaal, waardoor de voorstelling naar de mening van de jury geen muziektheater genoemd kan worden. De functionaliteit van muziek is daarvoor te eenvormig en te eenduidig, en verandert bovendien niet. Nochtans vindt de jury dat deze voorstelling absoluut ontwikkeld moet worden, omdat er genoeg potentie en inspiratie bij alle makers is om dit verhaal verder vorm te geven.

Video © Ramin Bahari

NRC, Yaël Vinckx, 23 juni 2006

Barry Hofstede verwerkte zijn ervaringen als soldaat in Bosnië eerder in toneelstukken, zoals hij ook doet in Beste Vrienden. Hierover verscheen op 23 juni 2006 een interview met Barry in de NRC.

NRC Beste Vrienden

 

Screenshots Registratie Beste Vrienden

Screenshot01 Screenshot02 Screenshot03 Screenshot04 Screenshot05 Screenshot06 Screenshot07 Screenshot08 Screenshot09 Screenshot10 Screenshot11 Screenshot12 Screenshot13 Screenshot14 Screenshot15 Screenshot16 Screenshot17 Screenshot18 Screenshot19 Screenshot20 Screenshot21