Als paleismuren van zich laten horen

 

Wie kent haar niet: Loo, het bijna 400 jaar oude paleis van de Oranjes in hartje Apeldoorn. Maar hoe goed ken je deze diva met royale trekken echt?

Loo is een wervelende muziektheatervoorstelling waarin marketingmanager Klamer en zijn assistente Alicia op zoek gaan naar de ziel van Loo. Ze hebben grootse plannen met het paleis, nu zij volledig vernieuwd, heringericht en verbouwd is. Maar Loo, gespeeld door sopraan Laetitia Gerards, is een eigenzinnige dame, die zich niet zomaar voor ieders karretje laat spannen. Althans dat denkt ze, maar dan kent ze Klamer nog niet … Zodra Loo een paleisdeur opent, maken Klamer en Alicia een theatrale duikvlucht in haar verleden, dat ook haar eigen hart niet ongemoeid laat. Heimwee naar vervlogen tijden, toen majesteiten haar bewoonden, musici in haar concertzaal optraden en ze haar kroonluchters liet stralen tijdens weldadige diners, maakt Loo openhartiger en loslippiger dan je van een koninklijk paleis zou verwachten. Blijft ze overeind?

Loo is even komisch als dynamisch muziektheater, waarin je een theatrale rondleiding krijgt achter de schermen van Loo. De setting waarin dit alles gebeurt is anders dan anders. De Middenzaal (Rabobankzaal) van Orpheus is voor deze speciale gelegenheid omgebouwd tot audiëntiezaal. Terwijl het publiek op klanken van componisten als Händel, Mozart en Strauss jr. een majesteitelijk diner wordt geserveerd, ontspint zich een spannend spel tussen schijn en werkelijkheid. Daar stoffen Loo, Klamer, Alicia samen met een achtkoppig muzikaal ensemble en een stoet van lakeien de Nederlandse geschiedenis af, geven bijna vergeten stadhouders, koningen en koninginnen acte de présence, en worden bruggen geslagen naar het nu.Heeft de 400 jaar oude dame Loo anno 2022 nog een toekomst? 

Loo is de tweede eigen productie van Theater Orpheus. Deze producties zijn gebaseerd op regionale verhalen die een landelijke uitstraling hebben.

Loo SvenScholten TheaterOrpheus

Foto © Sven Scholten

Credits Cast & Crew

Teaser © Theater Orpheus Apeldoorn

Voorpubliciteit

De Stentor, Ingrid Willems,  22 april 2021

In de voorstelling wil ik de worsteling van het bestaansrecht van Paleis Het Loo laten zien.
Het Loo is er al bijna vierhonderd jaar en ik merk dat er in het westen van het land, waar ik woon, nauwelijks aandacht voor is. Terwijl ik denk: Het Loo is zo’n belangrijk onderdeel van de Nederlandse identiteit. Het Paleis is vierhonderd jaar met ons meegegroeid en heeft alle fases meegemaakt.

Stentor 22april2021 448

 Video © Ingrid Willems/De Stentor

Apeldoorn Direct, David Levie,  22 april 2021

Radio Voorst Veluwe Zoom

Zaterdag 24 april 2021, 13.40PM

Beluister hieronder het fragment, waarin Chris Wolters Annechien Koerselman interviewt over haar productie Loo:

Audio Logo

www.voorstveluwezoom.nl

Rap mal anders - in de serie "WDR@Philharmonie" - voor iedereen vanaf 13 jaar oud

 

Orkest en rap - samen met het WDR Funkhausorchester laten Rote Mütze Raphi, winnaar van de New Music Awards 2021, en rapper ART uit Keulen zien wat ze kunnen en garanderen je een buitengewone concertervaring in de Kölner Philharmoniker. Beleef hun nummers op een nieuwe, inspirerende en originele manier. Performed worden o.a. "C'est la Vie", "Heute" van/door Rote Mütze Raphi en "Belgisches Viertel" en "Rubinroter Wein" van/door ART. Tillmann Köllner presenteert de concertshow en je komt onder andere te weten waar Rote Mütze Raphi & ART hun muzikale inspiratie vandaan halen. 

04Jeremias WDRFunkhausorchester

© Rote Mütze Raphi / © ART

Cast & Crew

of hoe de natuur weer tot leven kwam

Bevers zijn de beste bouwers. Ze bouwen mooie muziekinstrumenten en stevige dammen. Maar als het klimaat verandert dan is zelfs een beverdam daar niet tegen opgewassen.

En zo kan het gebeuren, dat op een opvallend warme lentedag, Noah en zijn beverfamilie plotseling overvallen worden door noodweer. Het water stijgt snel, de dam breekt doormidden en Noah wordt duizenden kilometers met de stroom meegevoerd. Pas dagen later, als het ophoudt met regenen, weet hij aan land te komen. En daar staat hij oog in oog met een landschap dat hij nog nooit heeft gezien. Overal staan huizen, de bodem is van steen, haast nergens ziet hij een plukje groen. Overal ligt afval, waait plastic door de straten, nergens ziet hij een vogel, of zelfs maar een mier. Maar Noah zou Noah niet zijn als hij de handen niet uit de mouwen steekt. Hij plant een boom. Hij doe-het-zelft een burcht. En al gauw kruipen steeds meer dieren uit hun schuilplaatsen om Noah te helpen. De een blijkt een idee te hebben hoe ze muzikaal de vieze lucht kunnen zuiveren, en een ander hoe ze al dansend energie kunnen opwekken. Doe je met ze mee?

Noah, de bijna laatste bever is een theatraal concert over de gevolgen van de hedendaagse klimaatverwarring en een muzikale zoektocht naar inventieve oplossingen om alles weer ten goede te keren. Felix Mendelssohn-Bartholdy staat Noah daarin met zijn compostie de 3de Symfonie in A Mol, opus 56 ("Scottisch") terzijde.

Beaver © Eran Alboher

Illustratie © Eran Alboher

Credits Cast & Crew

Teaser © Florian Hackspiel

twaalfde olifantastische concert

 

Badspullen verzameld en duikbril op: olifant en haas (Elfefant & Hase) springen in het koude water. Het nieuwe concert met André, Anke en het WDR Funkhausorchester zit weer vol muzikale avonturen. Duik in de diepte van muziek en verken samen met hen de klanken onder water.

Anke Engelke en André Gatzke ontdekken sinds 2011 samen met Elefant und Hase en het WDR Funkhausorchester de wereld van de muziek. Elk jaar staat een ander klankthema centraal, zoals de muzikale dierenmelodieën in het concert Tierisch was los, klassieke feesthits in Feest (Geburtstagparty), songs over het heelal in Im Weltraum. Dit seizoen richten ze zich op muziek in de wereld onder water. Unter Wasser (Onder Water) is een theatraal concert voor de allerkleinsten om zich te verwonderen, te luisteren en om mee te doen.

Weltall

Illustraties © WDR / Samenstelling © Annechien Koerselman

Credits Cast & Crew

een non-verbale, participatieve muziektheatervoorstelling voor de hele familie (vanaf 4 jaar)

 

Als kerstverrassing voor hun ouders willen de kabouterkinderen Vesta en Diana een dennenboom versieren, maar per ongeluk halen ze daarmee ook het land van Koning Winter overhoop. Hierop moet Koning Winter op zijn beurt de hulp van zijn collega seizoenen Prins Primavera, Zomerkoning Estate en Graaf Herfst Autunno inroepen om op tijd nog een witte kerst tot stand te brengen. Maar zoals het een goed kerstverhaal betaamt: Eind goed al Goed!

 

Oh Wonderboom is een betoverend kerstverhaal met de kabouterkinderen Vesta en Diana in het Kabouterbos! Vier muzikanten kruipen in de rollen van de vier seizoenen en duikelen samen met het publiek klassieke Oostenrijkse, Portugese en Amerikaanse kerstliederen op en werken van Claude Debussy, Engelbert Humperdinck en Astor Piazzolla. In dit participatieve concert staat de non-verbale kracht van muziek centraal. Het spel en de werking van de muziekinstrumenten worden samen ontdekt, gesprekken worden zonder woorden gevoerd en onderlinge misverstanden worden muzikaal bijgelegd.

Oh Wunderbaum

Illustratie © Arrow Films

Credits Cast & Crew

Teaser © Arrow Films

 

 

Het is winter. Hibernum, de Sneeuwgod laat het flink stormen. Wanja, woonachtig aan de rand van het bos, besluit maar eens vroeg onder de wol te kruipen. Maar net als hij in dromenland aangeland is, wordt er luid op de deur geklopt. Het is een tot op het bot bevroren haas die een schuilplaats zoekt in deze ijzige winternacht. Niet veel later vragen ook een vos en tenslotte een beer om hulp. En hoewel de natuurlijke vijanden elkaar vrezen, moeten ze Wanja beloven onder zijn dak die nacht de vrede te bewaren. Gaat de drie wilde dieren dat lukken?

Nachtgasten is een vrije muzikaaltheatrale bewerking van het beroemde Duitse prentenboek Es klopft bei Wanja in der Nacht, geschreven door Tilde Michels. Annechien heeft het libretto spannend doorsneden met het eigenwijze repertoire dat het Trombone en Marimba ensemble van Tonkuenstler Wien ten gehore brengt.  

Wanja

Illustratie samenstelling  © Annechien Koerselman

Credits Cast & Crew

Reportage Die Verblecherbande (De Koperblandieten), Oostenrijkse premiere tijdens de Bregenzer Festspiele. 28 juni 2017

Reportage © Orf TVThek