Op verzoek van het Noord Nederlands Orkest ontwikkelt en regisseert Annechien een achttal video's voor het online muziekprogramma NNOotjes, bestemd voor groep 3/4 van het basisonderwijs. Annechien liet zich inspireren door het thema 4 seizoenen en selecteerde op basis daarvan acht kinderliedjes van het digitale kunstonderwijsplatform eigenwijsnext.nl. Deze liedjes worden door zangeres/presentator Izaline Calister en het Noord Nederlands Orkest online de klas binnengebracht. Zo slaat het NNO twee vliegen in een klap: Nederlands oudste professionele symfonieorkest creëert een wereld van symfonische klanken op de basisschool èn ieder seizoen leren kinderen acht bekende maar orkestraal opgefriste kinderliedjes kennen.

Elk liedje heeft diverse meespeeloefeningen (luister- zing-, denk- en maak muziekopdrachten) zodat er echt meegezongen en gespeeld kan worden met het NNO. Gedurende het jaar worden de video's, passend bij het op dat moment actuele jaargetijde, geopenbaard op het You Tube kanaal van het Noord Nederlands Orkest en de website van Eigen-Wijs Next.

Loch Lomond

Images seizoenen © Jonathan Day / Compositie © Annechien Koerselman

Credits Cast & Crew

"Ich schwöre, ich wär' so gerne wieder Frisör!" (Echt, ik zou zo graag weer kapper willen worden!)" Met Hair & Make-Up artist Jan Wagner, moderator Julia Schöning en special guest Thomas D. verkent het WDR Funkhausorchester de wijde wereld van het haar - want al lang voor de legendarische "paddenstoelenhoofden" van The Beatles heeft het uiterlijk van (pop)sterren hele generaties geïnspireerd en gevormd. Live on stage wordt geknipt, geföhnd en gestyled. Schlagers als "Siebzehn Jahr, blondes Haar", hits uit de cultmusical "Hair" en "Hairspray" zorgen voor de juiste sound.

04Jeremias WDRFunkhausorchester

Image © Irina Levitskaya

Cast & Crew

twaalfde olifantastische concert

 

Badspullen verzameld en duikbril op: olifant en haas (Elfefant & Hase) springen in het koude water. Het nieuwe concert met André, Anke en het WDR Funkhausorchester zit weer vol muzikale avonturen. Duik in de diepte van muziek en verken samen met hen de klanken onder water.

Anke Engelke en André Gatzke ontdekken sinds 2011 samen met Elefant und Hase en het WDR Funkhausorchester de wereld van de muziek. Elk jaar staat een ander klankthema centraal, zoals de muzikale dierenmelodieën in het concert Tierisch was los, klassieke feesthits in Feest (Geburtstagparty), songs over het heelal in Im Weltraum. Dit seizoen richten ze zich op muziek in de wereld onder water. Unter Wasser (Onder Water) is een theatraal concert voor de allerkleinsten om zich te verwonderen, te luisteren en om mee te doen.

Weltall

Illustraties © WDR / Samenstelling © Annechien Koerselman

Credits Cast & Crew

een non-verbale, participatieve muziektheatervoorstelling voor de hele familie (vanaf 4 jaar)

 

Als kerstverrassing voor hun ouders willen de kabouterkinderen Vesta en Diana een dennenboom versieren, maar per ongeluk halen ze daarmee ook het land van Koning Winter overhoop. Hierop moet Koning Winter op zijn beurt de hulp van zijn collega seizoenen Prins Primavera, Zomerkoning Estate en Graaf Herfst Autunno inroepen om op tijd nog een witte kerst tot stand te brengen. Maar zoals het een goed kerstverhaal betaamt: Eind goed al Goed!

 

Oh Wonderboom is een betoverend kerstverhaal met de kabouterkinderen Vesta en Diana in het Kabouterbos! Vier muzikanten kruipen in de rollen van de vier seizoenen en duikelen samen met het publiek klassieke Oostenrijkse, Portugese en Amerikaanse kerstliederen op en werken van Claude Debussy, Engelbert Humperdinck en Astor Piazzolla. In dit participatieve concert staat de non-verbale kracht van muziek centraal. Het spel en de werking van de muziekinstrumenten worden samen ontdekt, gesprekken worden zonder woorden gevoerd en onderlinge misverstanden worden muzikaal bijgelegd.

Oh Wunderbaum

Illustratie © Arrow Films

Credits Cast & Crew

Teaser © Arrow Films

 

 

Het is winter. Hibernum, de Sneeuwgod laat het flink stormen. Wanja, woonachtig aan de rand van het bos, besluit maar eens vroeg onder de wol te kruipen. Maar net als hij in dromenland aangeland is, wordt er luid op de deur geklopt. Het is een tot op het bot bevroren haas die een schuilplaats zoekt in deze ijzige winternacht. Niet veel later vragen ook een vos en tenslotte een beer om hulp. En hoewel de natuurlijke vijanden elkaar vrezen, moeten ze Wanja beloven onder zijn dak die nacht de vrede te bewaren. Gaat de drie wilde dieren dat lukken?

Nachtgasten is een vrije muzikaaltheatrale bewerking van het beroemde Duitse prentenboek Es klopft bei Wanja in der Nacht, geschreven door Tilde Michels. Annechien heeft het libretto spannend doorsneden met het eigenwijze repertoire dat het Trombone en Marimba ensemble van Tonkuenstler Wien ten gehore brengt.  

Wanja

Illustratie samenstelling  © Annechien Koerselman

Credits Cast & Crew

of waar de liefde ons heenvoeren kan, vanaf 5 jaar

Het is herfst. Een storm raast door de straten en Pierrot moet de gevallen bladeren bijeenvegen. Werk dat hem nooit verveelt, want zijn fantasie voert hem tenslotte overal naar toe. Helemaal wanneer hij Colombina tegen het lijf loopt. Hun harten maken allebei een sprongetje. Dit tot ongenoegen van haar voogd Pantalone, die het als zijn opdracht ziet zijn nichtje tegen alle gevaren van de wereld te beschermen. Maar zoals wij allen weten, liefde laat zich niet eenvoudig temmen.

En dus wordt het winter. Pierrot maakt de straten sneeuwvrij en besluit een sneeuwman voor Colombina haar huis te bouwen. Dit tot ongenoegen van haar oom. Als Pantalone op een avond de sneeuwman kapotmaakt, laat Pierrot het er niet bij zitten. Is het namelijk niet zo, dat sneeuwmannen ook kunnen dansen?

De Sneeuwman is een theatraal concert op basis van de muziek van wonderkind Erich Wolfgang Korngold (1897 - 1957). Zowel zijn Schauspiel-Ouvertüre (1911) als zijn pantomime Der Schneemann (1910) worden door drie acteurs en de Münchner Philharmoniker ten tonele gevoerd, zonder dat er ook maar een woord gesproken wordt. Het scenario baseerde Annechien Koerselman op het libretto Der Schneemann van Julius Korngold (Korngolds vader) en het door haarzelf geschreven libretto voor de Schauspiel-Ouvertüre.

Beaver © Eran Alboher

Illustratie © Sergey Lukashin

Credits Cast & Crew

muziektheater voor jong en oud (6+)

Première 29 mei 2010, Concertgebouw Amsterdam

 

De vijf mannen van Calefax werken in een buizenfabriek. Elke dag doen ze hetzelfde en dat bevalt ze prima. Groot is dan ook de paniek als er op een dag geen orders meer binnenkomen. De mannen besluiten te gaan experimenteren met de buizen en maken de vreemdste instrumenten. Die toevallig ook nog eens heel mooi klinken! De orders stromen weer binnen en De Muziekfabriek wordt opgericht.

In 2012 won De Muziekfabriek De Junge Ohren Preis. Sindsdien maakt deze voorstelling waarin muziek de enige taal is die gesproken wordt een reis over de hele wereld. Van China tot Zuid-Amerika. Van Noord-Amerika tot Europa. 

15Muziekfabriek

Foto © Ronald Knapp

Credits Cast & Crew

Recensies

NRC Handelsblad, Jochem Valkenburg, 28 december 2010

Spelen op pvc-buizen alsof het panfluitjes zijn. "Hee, een mooi muziekje!", roept een meisje in de zaal als de vijf in overall gestoken fabrieksarbeiders op het podium een grote ontdekking doen. Het blijkt dat ze de pvc-buizen waarmee ze werken kunnen bespelen als panfluitjes, elk één of twee noten, maar samen toch een compleet stuk muziek. Het is een van de talrijke betoverende momenten in de vrolijke muziekvoorstelling De Muziekfabriek van rietkwintet Calefax. Aan het begin bouwen de vijf ijverig en op een strak ritme maffe buizencontructies. Gaandeweg ontdekken ze de muziek, eerst nog improviserend met gereedschap en bouwmaterialen, later op hun echte blaasinstrumenten.
De kindervoorstelling voor kinderen vanaf zes jaar zit perfect in elkaar. Er wordt geen woord gesproken, maar de vijf musici blijken begaafde mimespelers, die in gebaar en muziek een humoristisch en ontroerend verhaal over sociale relaties kunnen vertellen. De saxofonist uit het groepje speelt een eigenwijze ijdeltuit, de rest probeert het spelend te temmen. Intussen klinkt muziek van Bach tot eigentijds, die steeds even sprankelend als virtuoos wordt uitgevoerd. Het slot is een mooi voorbeeld van cultureel ondernemerschap: de musici sluiten de instrumenten aan op een apparaat waar cd's uitrollen. Voor 10 euro per stuk gaan ze grif van de hand.

NRC

De prestigieuze Duitse Junge Ohren Preis 2012 (JOP!) Best Practice – Konzert voor de beste jeugdmuziekvoorstelling, is toegekend aan De Muziekfabriek, een coproductie van Oorkaan en Calefax Rietkwintet!

Juryrapport Junge Ohren Preis, Hamburg, 16 november 2012

Best Practice, Konzert: Gewinner ist das Projekt „Musikfabrik“. (Original: De Muziekfabriek), eine Produktion von Oorkaan in Kooperation mit dem Calefax Reed Quintet, Amsterdam

Der Preis für das überzeugendste Musikvermittlungsprojekt für junges Publikum im Bereich Konzert geht an das Projekt Die Musikfabrik des Produktionshauses Oorkaan. Musikfabrik gibt en passant einen faszinierenden und spritzig präsentierten Blick in die Geschichte, Bauweise und Spieltechnik der Holzblasinstrumente und in musikalische Kommunikationsformen. Die Strukturen der eingebundenen Kompositionen und Musikstile werden nonverbal in einer spannenden Bühnenhandlung für Kinder erfahrbar gemacht. Das Projekt regt zum Staunen und Experimentieren an und ist darin modellhaft.

Video © Calefax Reed Quintet

Romance van Beethoven

Arrangement © Raaf Hekkema

Muziekfabriek als nieuwsitem op de Nationale Chinese Televisie (08 mei 2013)

of de knallendste bankoverval aller tijden

 

Iedereen kende ze. Iedereen wist wie ze waren. The Brass Boys en hun muziek waren populair bij iedereen en iedereen wilde ze horen spelen. Maar de tijden zijn veranderd en dit keer zijn ze in nood. De geldkraan waarmee ze altijd weer nieuwe muziek creëerde is opgedroogd, een drama dreigt! Want als ze als band willen blijven functionen, moet er snel iets gebeuren.

De groep smeedt een plan: Om zichzelf van het meest noodzakelijke te voorzien, besluiten ze de nieuwe stadsbank te beroven. Vannacht moet het gebeuren, de nacht voor de opening van de bank! Zullen de Koperblandieten de code van de kluis op tijd kraken?

Wat muziek allemaal teweeg brengt en wat muziek met ons doet, is het onderwerp van deze turbulente en grappige muzikale komedie. De leden van de Koperblandieten zijn vrolijke en moedige mensen. Ze dromen van steeds maar weer nieuwe muziek creëren en proberen hun doel te bereiken tegen elke prijs. Tja - en op weg om onze diepst geheime verlangens te vervullen, komen we ook altijd onverwachte verrassingen tegen... Het verhaal wordt verteld zonder woorden en met heel veel muziek!

07verblecherbandeAnjaKoehler 

Foto © Anja Koehler

Credits Cast & Crew

Trailer © Christoph Greussing

Recensies

Kulturzeitschrift, Silvia Thurner, 29 juni 2017

De inhoud was niet alleen via het getoonde goed te begrijpen, maar hij kwam ook fascinerend tot uiting in de muzikale optredens en de muziek zelf. Daarin lag de uitzonderlijke kracht van het hele stuk. Beeldende en pakkende composities vormden de basis voor het fantasievol vertelde verhaal. Regisseur Annechien Koerselman en de musici hebben een kloppende selectie gemaakt.
Dat achter de enorm precieze weldoordachte bewegingscyclussen, het mimische acteren maar ook de virtuoze muzikale speelwijze een enorme mentale inspanning schuilt, was de muzikanten op geen enkel moment aan te zien. Dit is precies waar onder andere het meesterschap van het "Sonus Brass Ensemble" zich in openbaart.
Regisseur Annechien Koerselman vertaalde het naar samenhangende uitgebalanceerde scenes. Moedig bouwde ze eerst geleidelijk de spanning op, zo schroefde ze de verwachtingen op en de daaruit voortvloeiende vreugde over wat zich vervolgens dynamisch ontspon.

Reportage Die Verblecherbande (De Koperblandieten), Oostenrijkse premiere tijdens de Bregenzer Festspiele. 28 juni 2017

Reportage © Orf TVThek

100.7 Luxembourg

De Sonus Brass Ensembel 24. Mäe 2017 - 14:40

De 25. Mäerz spillt de Sonus Brass Ensembel an der Philharmonie d'Uropféierung vun hirem neie Programm "Die Verblecherbande". Et ass en inzeenéierte Concert fir Kanner, deen d'Geschicht vu fënnef Museker verzielt, déi eng Bank iwwerfalen. Dat besonnescht ass, datt d'Opféierung komplett ouni Wierder auskënnt. Wéi funktionéiert dat? A wéi eng Musek kann een sech erwaarden? De Luc Boentges hat d'Geleeënheet an eng Prouf eranzelauschteren a mat de Museker ze schwätzen.

Audio Logo

www.100komma7.lu

 

of hoe de natuur weer tot leven kwam

Bevers zijn de beste bouwers. Ze bouwen mooie muziekinstrumenten en stevige dammen. Maar als het klimaat verandert dan is zelfs een beverdam daar niet tegen opgewassen.

En zo kan het gebeuren, dat op een opvallend warme lentedag, Noah en zijn beverfamilie plotseling overvallen worden door noodweer. Het water stijgt snel, de dam breekt doormidden en Noah wordt duizenden kilometers met de stroom meegevoerd. Pas dagen later, als het ophoudt met regenen, weet hij aan land te komen. En daar staat hij oog in oog met een landschap dat hij nog nooit heeft gezien. Overal staan huizen, de bodem is van steen, haast nergens ziet hij een plukje groen. Overal ligt afval, waait plastic door de straten, nergens ziet hij een vogel, of zelfs maar een mier. Maar Noah zou Noah niet zijn als hij de handen niet uit de mouwen steekt. Hij plant een boom. Hij doe-het-zelft een burcht. En al gauw kruipen steeds meer dieren uit hun schuilplaatsen om Noah te helpen. De een blijkt een idee te hebben hoe ze muzikaal de vieze lucht kunnen zuiveren, en een ander hoe ze al dansend energie kunnen opwekken. Doe je met ze mee?

Noah, de bijna laatste bever is een theatraal concert over de gevolgen van de hedendaagse klimaatverwarring en een muzikale zoektocht naar inventieve oplossingen om alles weer ten goede te keren. Felix Mendelssohn-Bartholdy staat Noah daarin met zijn compostie de 3de Symfonie in A Mol, opus 56 ("Scottisch") terzijde.

Beaver © Eran Alboher

Screenshot © Tonkünstler Wien

Credits Cast & Crew

Teaser © Florian Hackspiel