een warm wintersprookje

 

Premiere 26 december 2010, Vredenburg Leidsche Rijn Utrecht

Premiere Reprise 26 december 2012, Vredenburg Leidsche Rijn Utrecht

 

In een tsarenrijk hier ver vandaan leefde eens het zeer gelukkige meisje Marfoesjka. Maar dat geluk blijkt niet voor eeuwig. Want als haar moeder overlijdt, hoopt haar vader middels een stiefmoeder en stiefzuster de veilige gezinswarmte te kunnen herstellen. Helaas botert het helemaal niet tussen Marfoesjka en haar nieuwe familieleden en een kerstsprookje zou geen kerstsprookje zijn, als Marfoesjka dat niet vreselijk zou bezuren. Verstoten uit het warme nest trekt Marfoesjka de eenzame en koude buitenwereld in. Ze verdwaalt in een dichtgesneeuwd winterbos en leert Vadertje Vorst van zeer nabij kennen. Een ontmoeting die haar leven voorgoed zal veranderen…

Vadertje Vorst was oorspronkelijk de Russische personificatie van de Winter. Volgens de legende was hij gehuld in een mantel van glinsterend rijp en bezat hij een scepter van fonkelende ijskristallen, waarmee hij alles en iedereen kon bevriezen. Tegenwoordig heeft hij in de Slavische landen meer de rol van onze Sinterklaas toegedicht gekregen en deelt hij op 31 december cadeautjes uit.

In 2010 speelde dit familieconcert voor de eerste maal in de tekst, regie en licht van Annechien Koerselman in 2010. Tijdens het jubileumfestival in 2012 ging het theatrale concert in reprise. Ditmaal met Yvon Jaspers als verteller en zandkunstenaar Gert van der Vijver als beeldende verteller.

festivalpaginajaninejansenKamermuziekfestival 2012

Credits Cast & Crew

Producent: Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht

Een overzicht van de tekeningen, die Gerard de Bruyne live middels projectie op het grote achterdoek tekende tijdens het theatrale concenrt Marfoesjka & de Vorst in 2010. Inclusief bijbehorende tekstcitaten van Annechien Koerselman, die dienden als inspiratiebron en de door Janine Jansen daarbij verkozen muziekfragmenten.

1.

In een tsarenrijk hier ver vandaan leefde eens een man en een vrouw samen met hun dochtertje in een mooi groot huis. Ze konden hun geluk niet op. Maar met geluk weet je het maar nooit. Want soms kan het (vingerknip) opeens voorbij zijn en dat was ook wat er bij Marfoesjka thuis gebeurde.

2Marfoesjka1

SCHNITTKE PIANO QUINTET