een hedendaags sprookje van Annet Schaap voor iedereen vanaf 6 jaar en muziek van De Schilderijententoonstelling van Modest Mussorgsky.

PREMIERE 29 december 2019, TivoliVredenburg Grote Zaal Utrecht 

Na vijf mooie zomeredities keert het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht terug naar de periode tussen kerst en nieuwjaar en strijkt opnieuw neer in muziekcentrum Tivoli Vredenburg Utrecht. Janine Jansen, oprichter en beschermvrouw van het festival, neemt in 2019 éénmalig de programmering zelf weer ter hand en ook het familieconcert is weer van de partij. Met de hele familie kunt u genieten van het sprookje De Boom met het Oor, speciaal voor het festival 2018 geschreven door Annet Schaap, bekend van de veelvuldig onderscheiden roman Lampje. Geïnspireerd op de beroemde muziek van Mussorgsky schreef Annet het eigentijdse sprookje De Boom met het Oor over een jongen, die iets groots heeft meegemaakt.

Maar hoe vind je een luisterend oor? In de klas wordt gerekend en de juffrouw eist stilte. Mama is aan het werk, thuis is niemand, en met vreemden praten mag de jongen niet. In het park vlak bij school zijn de vogels druk met het bouwen van nesten en de aanstormende hond wil alleen maar spelen. "Ga naar de boom met het oor, dat doet iedereen", roept een vogel. De boom met het oor? Het is niet moeilijk de allerhoogste boom van het park te vinden. Zijn takken lijken wel tot in de wolken te reiken, geen vijf mensen samen kunnen zijn stam omspannen. Bij de boom met het oor staat een rij. Torren, eekhoorns, muizen, duizendpoten staan te dringen. Want iedereen heeft een verhaal en oren zijn zeldzaam.

In een speelse muziektheaterregie van Annechien Koerselman onthullen verteller Dieuwertje Blok en het even frisse als jonge Ardemus Quartet u de verschillende muzikale verhalen die in het oor van de boom gefluisterd worden. Net als de compositie van Modest Mussorgsky soms droevig, maar even vaak opwindend, magisch in beeld gebracht door zandtovenaar Rosa van der Vijver.

Eerder was De Boom met het Oor in de regie van Annnechien Koerselman te zien op het Internationaal Kamermuziekfestival 2018 in een opvoering van een andere cast. Het verhaal De Boom met het Oor is in mei 2019 door Querido uitgegeven.

17Boom met het oor 2020

Foto © Majanka Fotografie

Credits Cast & Crew

Verteller Dieuwertje Blok

Musici Ardemus Quartet:

Sopraansaxofoon Lisa Wyss

Altsaxofoon Lovro Merčep

Tenorsaxofoon Jenita Veurink

Baritonsaxofoon Deborah Witteveen


Compositie De schilderijententoonstelling van Modest Mussorgsky

Tekst Annet Schaap

Regie, Muziekdramaturgie en Kostuums Annechien Koerselman

Zandtovenaar Rosa van der Vijver

Lichtontwerp Nico Kraeima

Arrangeur Johan van der Linden

Organisatie Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht

 

Concertdata

Utrecht TivoliVredenburg Grote Zaal 29 december 2019 15.00uur

 

Meer informatie: www.kamermuziekfestival.nl

 

Zoek een boom met een oor. Zoek iets dat luistert.

De Boom met het Oor Querido Illustratie © Philip Hopman

Photos De Boom met het Oor © Allard Willemse (2018) & Majanka Fotografie (2019)

01 De Boom met het Oor c Allard Willemse 02 De Boom met het Oor c Allard Willemse 03 De Boom met het Oor c Allard Willemse 04 De Boom met het Oor c Allard Willemse 05 De Boom met het Oor c Allard Willemse 06 De Boom met het Oor c Allard Willemse 07 De Boom met het Oor c Allard Willemse 08 De Boom met het Oor c Allard Willemse 09 De Boom met het Oor c Allard Willemse 10 De Boom met het Oor c Nico Kraeima 11Boom met het oor_2020 12Boom met het oor_2020 13Boom met het oor_2020 14Boom met het oor_2020 15Boom met het oor_2020 16Boom met het oor_2020 17Boom met het oor_2020 18Boom met het oor_2020 19Boom met het oor_2020 20Boom met het oor_2020 21Boom met het oor_2020 22Boom met het oor_2020 23Boom met het oor_2020