- Gegevens
- Categorie: DE MUZIEKFABRIEK
muziektheater voor jong en oud (6+)
Première 29 mei 2010, Concertgebouw Amsterdam
De vijf mannen van Calefax werken in een buizenfabriek. Elke dag doen ze hetzelfde en dat bevalt ze prima. Groot is dan ook de paniek als er op een dag geen orders meer binnenkomen. De mannen besluiten te gaan experimenteren met de buizen en maken de vreemdste instrumenten. Die toevallig ook nog eens heel mooi klinken! De orders stromen weer binnen en De Muziekfabriek wordt opgericht.
In 2012 won De Muziekfabriek De Junge Ohren Preis. Sindsdien maakt deze voorstelling waarin muziek de enige taal is die gesproken wordt een reis over de hele wereld. Van China tot Zuid-Amerika. Van Noord-Amerika tot Europa.
Foto © Ronald Knapp
Credits Cast & Crew
- Gegevens
- Categorie: DE MUZIEKFABRIEK
Recensies
NRC Handelsblad, Jochem Valkenburg, 28 december 2010
Spelen op pvc-buizen alsof het panfluitjes zijn. "Hee, een mooi muziekje!", roept een meisje in de zaal als de vijf in overall gestoken fabrieksarbeiders op het podium een grote ontdekking doen. Het blijkt dat ze de pvc-buizen waarmee ze werken kunnen bespelen als panfluitjes, elk één of twee noten, maar samen toch een compleet stuk muziek. Het is een van de talrijke betoverende momenten in de vrolijke muziekvoorstelling De Muziekfabriek van rietkwintet Calefax. Aan het begin bouwen de vijf ijverig en op een strak ritme maffe buizencontructies. Gaandeweg ontdekken ze de muziek, eerst nog improviserend met gereedschap en bouwmaterialen, later op hun echte blaasinstrumenten.
De kindervoorstelling voor kinderen vanaf zes jaar zit perfect in elkaar. Er wordt geen woord gesproken, maar de vijf musici blijken begaafde mimespelers, die in gebaar en muziek een humoristisch en ontroerend verhaal over sociale relaties kunnen vertellen. De saxofonist uit het groepje speelt een eigenwijze ijdeltuit, de rest probeert het spelend te temmen. Intussen klinkt muziek van Bach tot eigentijds, die steeds even sprankelend als virtuoos wordt uitgevoerd. Het slot is een mooi voorbeeld van cultureel ondernemerschap: de musici sluiten de instrumenten aan op een apparaat waar cd's uitrollen. Voor 10 euro per stuk gaan ze grif van de hand.
- Gegevens
- Categorie: DE MUZIEKFABRIEK
De prestigieuze Duitse Junge Ohren Preis 2012 (JOP!) Best Practice – Konzert voor de beste jeugdmuziekvoorstelling, is toegekend aan De Muziekfabriek, een coproductie van Oorkaan en Calefax Rietkwintet!
Juryrapport Junge Ohren Preis, Hamburg, 16 november 2012
Best Practice, Konzert: Gewinner ist das Projekt „Musikfabrik“. (Original: De Muziekfabriek), eine Produktion von Oorkaan in Kooperation mit dem Calefax Reed Quintet, Amsterdam
Der Preis für das überzeugendste Musikvermittlungsprojekt für junges Publikum im Bereich Konzert geht an das Projekt Die Musikfabrik des Produktionshauses Oorkaan. Musikfabrik gibt en passant einen faszinierenden und spritzig präsentierten Blick in die Geschichte, Bauweise und Spieltechnik der Holzblasinstrumente und in musikalische Kommunikationsformen. Die Strukturen der eingebundenen Kompositionen und Musikstile werden nonverbal in einer spannenden Bühnenhandlung für Kinder erfahrbar gemacht. Das Projekt regt zum Staunen und Experimentieren an und ist darin modellhaft.
- Gegevens
- Categorie: DE MUZIEKFABRIEK
Muziekfabriek als nieuwsitem op de Nationale Chinese Televisie (08 mei 2013)
- Gegevens
- Categorie: Educatieversie De Muziekfabriek
een muzikaal experiment in de klas en in het Concertgebouw voor leerlingen van groep 7
Op verzoek van het Concertgebouw is van de voorstelling De Muziekfabriek een speciale educatieversie (met toevoegingen op gebied van educatie) gemaakt, die in seizoen 2010/2011, 2011/2012, 2012/2013 voor leerlingen van groep 7 in het Concertgebouw te zien en mee te maken was.
De vijf mannen van Calefax werken in een buizenfabriek. Ze doen elke dag hetzelfde en dat bevalt ze prima. Hun handelingen zijn zo goed op elkaar afgestemd en klinken al zo mooi, dat het net lijkt of ze muziek maken. Zelf merken ze daar niets van.Tot op een dag het werk stilvalt. Er is paniek, maar als de vijf mannen ontdekken wat er allemaal met buizen mogelijk is, wordt hun nieuwsgierigheid gewekt en gaan ze flink experimenteren. Wanneer de mannen ontdekken dat ze in staat zijn om van buizen de mooiste muziekinstrumenten te maken, ontstaat De muziekfabriek. Maar nu moeten ze nog een manier vinden om de muziek vast te leggen zodat die niet verloren gaat.
Het plezier van De Muziekfabriek begint op school waar de leerlingen instrumenten maken en met verschillende bouwstenen een eigen compositie gaan maken.
Foto © Ronald Knapp
Credits Cast & Crew
- Gegevens
- Categorie: Educatieversie De Muziekfabriek
Korte impressie van 'de educatievoorstelling De Muziekfabriek', een in opdracht van Het Concertgebouw aangepaste versie van de muziektheatervoorstelling De Muziekfabriek van Oorkaan & het Calefax Rietkwintet, met toevoegingen op gebied van educatie.
Video © Het Concertgebouw