Onorthodoxe canon van het strijkkwartet

Première 31 januari 2020, Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam

Lang, groot, geregisseerd, anders. Iedere festival-editie op de vrijdagavond een concert dat barrières doorbreekt en het strijkkwartet een nieuw canvas geeft om mee te spelen. Acht werken voor strijkkwartet – het een wat onorthodoxer dan het ander – met als zwaartepunten Different Trains en Cadenza on the Night Plain. In de regie van Annechien Koerselman ervaart het publiek - zowel auditief als visueel - een muzikale reis langs een onveilige wereld, die op een gegeven moment zelfs transformeert in een geheel desolate toestand. Toch vecht de natuur terug en overwint uiteindelijk ook. In deel 1 van deze 4 uur durende muzikaaltheatrale avond is de toeschouwer getuige van een wereld in verwarring. In deel 2 is er inmiddels sprake van een apocalyptisch tijdperk, waarin uiteindelijk pas ten tijde van Gorecki weer iets van hoop gloort. Deel 3 is feitelijk wat na elke Apocalyps uiteindelijk geschiedt: langzaam komt er weer leven en kleur in het van God en alles verlaten bestaan. In deel 4 breekt de hemel als het ware open, alsof er heel veel mooie zaken ontkiemen en een vlucht nemen, ondersteund door de jazzy soms countryachtige stijl van Riley.

On the Night Plain is een reis van vier uur door menselijkheid en maakbaarheid – destructie, schoonheid, emotie en de natuurlijke grenzen daaraan. Bovendien een reis door o.a. vijf substantiële, maar ongewone werken uit de strijkkwartet-canon: Fratres van Arvo Pärt, Different Trains van Steve Reich, Górecki’s tweede strijkkwartet, Structures for String Quartet van Morton Feldman en Cadenza on the Night Plain van Terry Riley.

26 OntheNightPlain

Foto © Ben Bonouvrier

Credits Cast & Crew

 Video © Strijkquartetbiënnale

Sneak afterview van het Calder Quartet, dat om 0.40am Terry Riley's Cadenza on the night plain speelt, als onderdeel van het theatrale concert On the Night Plain tijdens de Strijkkwartet Biënnale 2020 te Amsterdam

 Video © Calder Quartet

Bouw van decor en licht voor het theatrale concert On the Night Plain in de nacht van 31 januari 2020 in Muziekgebouw aan het IJ Amsterdam.

 Video © Strijkquartetbiënnale

Photos On the Night Plain © Ben Bonouvrier

01_OntheNightPlain 02_OntheNightPlain 03_OntheNightPlain 04_OntheNightPlain 05_OntheNightPlain 06_OntheNightPlain 07_OntheNightPlain 08_OntheNightPlain 09_OntheNightPlain 10_OntheNightPlain 11_OntheNightPlain 12_OntheNightPlain 13_OntheNightPlain 14_OntheNightPlain 15_OntheNightPlain 16_OntheNightPlain 17_OntheNightPlain 18_OntheNightPlain 19_OntheNightPlain 20_OntheNightPlain 21_OntheNightPlain 22_OntheNightPlain 23_OntheNightPlain 24_OntheNightPlain 25_OntheNightPlain 26_OntheNightPlain 27_OntheNightPlain 28_OntheNightPlain 29_OntheNightPlain 30_OntheNightPlain