PREMIERE 10 augustus 2018, Zuiderkerk Amsterdam (Regenlocatie)

Het Grachtenfestival 2018 barst op vrijdag 10 augustus met een stijlvol openingsconcert op het water voor Festivalcentrum Het Compagnietheater. De Kloveniersburgwal transformeert deze avond in een prachtige concertzaal waar jonge musici de hoofdrol spelen. In de regie van Annechien Koerselman presenteren zij een staalkaart van al het moois dat het aanstaande festival de revue zal passeren.

In augustus is het ook 400 jaar geleden dat Gerbrand Adriaensz. Bredero overleed. Het Grachtenfestival brengt ook een ode aan deze Amsterdamse dichter en toneelschrijver die tot op vandaag de dag een grote inspiratiebron is voor menig artiest. Met het thema Dichter bij de muziek verbinden we poëzie, spoken word en andere soorten woordkunst met muziek.

Tijdens het openingsconcert kom je alvast dichtbij enkele van de Grachtenfestivalmusici. Waaronder celliste en Artist in Residence Ella van Poucke, die optreedt met pianist Camiel Boomsma, één van de genomineerden voor de GrachtenfestivalPrijs 2018. Pianist en componist Julian Schneemann schreef, in opdracht van het Grachtenfestival, een nieuw werk voor zijn ensemble Caravan en drie zangers vanuit alle windstreken, Ode to tomorrow. Vandaag hoor je alvast een voorproefje. Ook jazz-zangeres Sanne Rambags laat enkele eigen gedichten horen met saxofonist Jesse Schilderink en drummer Joost Lijbaart. Het palet wordt gecompleteerd door acteur Reinier Demeijer die het geheel dichterlijk aaneensmeedt. Uiteraard wordt het concert traditioneel afgesloten met een geheel nieuwe versie van Summertime.

Deze feestelijke opening van het Grachtenfestival is vrij toegankelijk en kunt u zowel van de kade bijwonen als per (eigen) boot bezoeken. Kom op tijd en geniet!

04MelleMeivogel GF opening

Foto © Melle Meivogel

Credits

Reportage © Nander Cirkel/Het Grachtenfestival

Photos Opening Grachtenfestival 2018 © Melle Meivogel & Robert Verhoeve

01MelleMeivogel_GF_opening 02MelleMeivogel_GF_opening 03Grachtenfestival opening 2018 c Robert Verhoeve 04MelleMeivogel_GF_opening 05MelleMeivogel_GF_opening 06MelleMeivogel_GF_opening 07MelleMeivogel_GF_opening 08MelleMeivogel_GF_opening 09MelleMeivogel_GF_opening 10MelleMeivogel_GF_opening 11MelleMeivogel_GF_opening 12MelleMeivogel_GF_opening