de koffiecantate en boerencantate van Johann Sebastian Bach

Premiere: 23 november 2018 Kruispuntkerk Voorschoten

 

Camerata Delft brengt twee beroemde wereldlijke cantates van Johann Sebastian Bach (BWV 211 "Koffiecantate" & BWV 212 "Cantate Burlesque" als ‘mini-opera’s’ ten tonele. Want in tegenstelling tot zijn kerkelijke cantates raken deze rechtstreeks aan het weelderige aardse bestaan, en nodigen daarmee uit tot een liederlijke vertolking.

In de koffiecantate staat het gevaar van de verlokkingen des levens centraal. Dat wil zeggen: koffie. Dat klinkt ons nu wellicht wat onwezenlijk in de oren, maar ten tijde van Bach zag men grote gevaren in dit bruine goedje. Voor vrouwen en kinderen was het zelfs verboden. Het nuttigen van koffie mag dan heden ten dage een ingeburgerd fenomeen zijn, dat betekent niet dat daarmee andere gevaren ook zijn uitgebannen. In zijn zwakheid blijkt de mens nog maar al te gemakkelijk voor verleidingen te kunnen zwichten. Zo kent iedereen bijvoorbeeld wel iemand in zijn omgeving die aan zijn mobiele telefoon vastgekleefd lijkt te zitten.

En ook in de boerencantate blijkt de moraal niet altijd even hoog in het vaandel te staan. Daarin volgen we twee volkse types, die de bloemetjes buitenzetten tijdens de nationale feestdag. Want de verjaardag van je baas moet tenslotte groots gevierd worden. Een dag niet gefeest is een dag niet geleefd!   

Koffiecantate

Image © unknown

Credits Cast & Crew

Video © Camerata Delft (Andrew Clark)

Photos Bachs Mini Opera's © Ilona de Brabander