Coproductie Silbersee en Calefax Rietkwintet

Première 25 mei 2016, Festival Karavaan, Heiloo

Première 10 juni 2016, Oerol Festival, Terschelling

Een mannengemeenschap die zich afgesloten heeft van de wereld. Zonder vrouwen bouwen zij aan een enorme dijk die hen tegen het dodelijke water van de zee beschermt en die ze beschut van de wereld die buiten ligt.

Aan het hoofd van de gemeenschap staat de stokoude Per Abba. Hij gaat dagelijks voor in een smachtende bede tot Maria, Sterre der Zee, dat zij de natuurkrachten binnen en buiten de mens tot bedaren mag brengen.

Dan arriveert er een jonge vrouw over zee. De mannen herkennen haar meteen als Maria. Maar wanneer hun gebeden niet verhoord blijken te worden en hun verzwegen verlangens onbevredigd blijven, beginnen de jarenlang ingedamde driften door de dijken heen breken…

Dijkdrift wordt een ‘oerse’, zintuiglijke locatievoorstelling over een afgesloten gemeenschap. Hun taal is een mengeling van archaïsch Nederlands, dialect en Latijn: batavilatina. De muziek van hun ritueel wordt gecomponeerd door Raaf Hekkema en is een verwrongen versie van de Mariavespers van Claudio Monteverdi.

23Dijkdrift Foto © Nichon Glerum

Credits Cast & Crew

Recensies 

De Volkskrant, Frits van der Waa, 25 mei 2016

De gestileerde regie van Annechien Koerselman brengt het verhaal nabij, maar zorgt ook dat de rauwe, schokkende taferelen niet al te hard aankomen. Dit van religieuze kenmerken doordrongen stuk is een satire, maar de ondertoon is er toch een van dringende ernst.
Dijkdrift is boeiend en heel oorspronkelijk muziektheater, waarin de verschillende disciplines bijzonder knap verweven zijn.

De Volkskrant

Trouw, Sara van der Kooi, 25 mei 2016

Regisseur Annechien Koerselman zorgt ervoor dat Dijkdrift de toeschouwer opneemt en meezuigt in zijn eigen universum. De krachtige muziek van Hekkema wordt oorstrelend gespeeld door de musici van Silbersee en Calefax, die vrijwel allemaal zowel zingen als een instrument bespelen en vol overgave acteren. Dijkdrift is heerlijk meeslepend en gruwelijk locatietheater.

Trouw

Trailer © Bowie Verschuuren

 

 

Interview met regisseur Annechien Koerselman

Video © Bowie Verschuuren

Een greep uit het aanbod dat cultuurredacteur Kirsten van Santen in de week van 16 juni 2016 op Oerol zag.

Reportage © Leeuwarder Courant

Photos Dijkdrift © Bowie Verschuuren, René den Engelsman, Mieke Kreunen, Nichon Glerum

01Dijkdrift 02Dijkdrift 03Dijkdrift 03bDijkdriftBowieVerschuuren 04Dijkdrift 04bDijkdrift Bowie Verschuuren 05Dijkdrift 06Dijkdrift 06bDijkdriftBowie Verschuuren 07Dijkdrift 08Dijkdrift 08bDijkdrift BowieVerschuuren 09DijkdriftBowieVerschuuren 09bDijkdriftBowieVerschuuren 09cDijkdrift 10Dijkdrift 11bDijkdrift 12aDijkdriftBowie Verschuuren 12bDijkdriftBowieVerschuuren 13DijkdriftMiekeKreunen 14DijkdriftMiekeKreunen 15Dijkdrift 16Dijkdrift 17Dijkdriftrenédenengelsman 18Dijkdriftrenédenengelsman 19Dijkdriftrenédenengelsman 20DijkdriftMiekeKreunen 20aDijkdriftNichon Glerum 21DijkdriftMiekeKreunen 22DijkdriftMiekeKreunen 23Dijkdrift 24DijkdriftMiekeKreunen 25DijkdriftMiekeKreunen 26DijkdriftMiekeKreunen 27DijkdriftMiekeKreunen 28DijkdriftMiekeKreunen 29DijkdriftMiekeKreunen 30DijkdriftMiekeKreunen 31DijkdriftMiekeKreunen 31Dijkdriftrenédenengelsman 32DijkdriftMiekeKreunen 33DijkdriftMiekeKreunen 34DijkdriftMiekeKreunen 35DijkdriftMiekeKreunen