Jugend Oper an der Deutschen Oper nach dem gleichnamigen Buch von Ulf Stark

 

Uraufführung: 30 november 2013, Die Deutsche Oper Berlin

Wiederaufnahme: 20 februari 2015, Die Deutsche Oper Berlin

Wiederaufnahme: 13 februari 2016, Die Deutsche Oper Berlin

 

Berra zou graag een grootvader willen hebben, net als zijn vriendje Ulf. Een opa die je verjaardagsgeld geeft en die je mee uit vissen neemt. Op een dag neemt zijn vriendje Ulf hem mee naar het bejaardenhuis. "Daar vind je vast wel een opa..." En wie weet is die oude meneer die de deur van zijn kamer heeft laten openstaan, wel op zoek naar een kleinkind?

Kun je fluiten, Johanna is een nieuw gecomponeerde jeugdopera gebaseerd op het wondermooie gelijknamige boek van Ulf Stark. Kun je fluiten, Johanna is in 1994 bekroond met de Nederlandse Kinderjuryprijs, maar ook in het buitenland ontving Stark voor dit boek diverse prijzen. Het ontroerende verhaal over de diepe verbondenheid tot in der eeuwigheid tussen een oudere man en “zijn kleinzoon” wordt gespeeld en gezongen door drie zangers en een ensemble van 5 musici, afkomstig van Die Deutsche Oper.

Kannst du pfeifen, Johanna? Audio Logo is oorspronkelijk een Duits close harmony lied van de Comedian Harmonists uit 1934. Nils, de oude man, blijkt een weduwnaar te zijn, die middels dit lied zijn gestorven vrouw Johanna herdenkt.

Johanna06

Foto © Leo Seidel

Credits Cast & Crew

Producent: Die Deutsche Oper, Berlin

Kritiken

Tagesspiegel, Johanna Rosenthal, August Rohr und Gustav Wallgren, 28 november 2013

Berra und Ulf sind ständig in Action, bauen die Bühne um oder erzählen, was wir Zuschauer sehen sollen. Das hat uns gut gefallen. Die Regisseurin Annechien Koerselmann hat das Kinderbuch einfallsreich auf die Bühne gebracht. Nach einer Stunde ist die wunderbare Kinderoper zu Ende, und wir haben denOhrwurm „Kannst du pfeifen, Johanna?“ im Kopf.

Tagesspiegel Kannst du pfeifen Johanna 001

Am 22. November 2013 war Annechien zu Gast beim RBB-Kulturradio Berlin im Programm: Klassik Für Kinder.

Op zondag 22 november 2013 was Annechien te gast in het RBB-Kulturradio programma in Berlin in het programma: Klassik für Kinder.

Audio Logo

Programmamaker: Sören Schrader

RBB Kulturradio, Berlin

Photos Kannst du Pfeifen, Johanna? © Leo Seidel

Johanna01 Johanna02 Johanna03 Johanna04 Johanna05 Johanna06 Johanna07 Johanna08 Johanna09 Johanna10 Johanna11 Johanna12 Johanna13 Johanna14 Johanna15 Johanna16 Johanna17